Erişilebilirlik

'Bütçe Kesintileri Toplumun En Kırılgan Kesimini Vuracak'


1 Mart günü yürürlüğe giren bütçe kesintileri nedeniyle birçok Amerikalı işinden çıkarılma, maaş kesintisine uğrama veya sosyal hizmetler alanındaki devlet yardımlarını kaybetme endişesi taşıyor. Bütçe kesintilerinden ağır şekilde etkilenmesi beklenenler arasında, ülke genelinde Meals on Wheels - Tekerlekli Yemekler adıyla bilinen yardım örgütü sayesinde her gün sıcak yemek yiyen düşük gelirli yaşlı Amerikalılar da var.

Maryland Takoma Park’taki Tekerlekli Yemekler ekibi ve gönüllüleri, bölgedeki 30 ila 40 kadar yaşlı ve engelli Amerikalı'ya günde iki öğün sıcak yemek veriyor.

Gönüllülerin arasında yaşlılar ağırlıkta. Yemek dağıtımı için kendi otomobillerini kullanıyorlar.

Joan Debrule Tekerlekli Yemekler’den yardım alanlardan. Sevdiği yemeklerin çıktığı günleri iple çekiyor.

Joan, Tekerlekli Yemekler sayesinde aç kalmıyor: “Dizimde bir problem var ve ayakta durup yemek yapamıyorum. Eğer Tekerlekli Yemekler olmasaydı ne yapardım bilemiyorum. Belki bakım evine yatırılırdım.”

Katherine Yowell de aynı şekilde düşünüyor: “Gönüllülerle zaman geçirmek çok güzel. Ekip liderleri de çok düşünceli. Özel gün ve bayramlarımızda küçük sürprizlerle bizi sevindiriyorlar.”

Tekerlekli Yemekler ülke genelinde faaliyet gösteriyor. Hem kamu hem de özel sektörün finanse ettiği bir program . Ellie Hollander Tekerlekli Yemekler Derneği’nin Direktörü.

Hollander, “Programlarımızın çoğu federal devletten alınan para desteğine bağlı. Devlet parasıyla finanse edilen programların bütçesini %5,1 oranında küçültmek; ülke genelinde 41 milyon dolarlık bir kesinti yapmak demektir - ki bu da önemli bir miktar,” şeklinde konuşuyor.

Hollander bu kesintinin, yaşlılara verilen 19 milyon öğünün azaltılması veya kaldırılması anlamına geldiğini belirtiyor: “Biz sadece gıda yardımı yapmıyor aynı zamanda bu yaşlılara sosyalleşme imkanı yaratıyoruz. Bu da insanları güçlü ve bağımsız kılmak için çok önemli.”

Başkan Obama, bütçe kesintilerinin toplumdaki en kırılgan kesimi vuracağı uyarısında bulunarak, Kongre’yi kesintileri önlemeye çağırıyor. Cumhuriyetçilerse, başkanın kesintileri durdurmak için yeterince çabalamadığı görüşünde.

Joan Debrule, bazı yaşlıların Kongre karşısında kendilerini güçsüz hissettiğini söylüyor: “Kongre’nin insafına kaldık ama Kongre üyeleri bizim durumumuzda değil. Hepsinin işi var ve maaşlarını da Amerikalılar ödüyor.”

Tekerlekli Yemekler mutfağında herkes, Başkan ve Kongre’nin otomatik bütçe kesintileri yerine belli alanlara odaklanan bütçe tedbirleri geçirmesini umuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG