Erişilebilirlik

Bütçe Kesintileri New York’u Kötü Vuracak


Otomatik kesintiler, New York’ta federal hükümetin finanse ettiği birçok programı etkileyecek. New York eyaletinde yaşayan yaklaşık 12 bin Savunma Bakanlığı memurunun da, maaşlarındaki kesinti yüzünden zor duruma düşmesi bekleniyor

New York halkı, geçen Cuma yürürlüğe giren otomatik federal bütçe kesintilerinin, yerel sosyal hizmetleri ne kadar kesintiye uğratacağını tam olarak bilmiyor. Ancak kesin olan bir şey var ki o da, 1 Nisan’da hayata geçecek federal kesintiler, korunmaya muhtaç gruplara yardım eden birçok sosyal hizmet kurumunun bütçesini etkileyecek.

Amerika’nın Sesi New York muhabiri Adam Philips’in haberine göre, otomatik kesintiler, federal bütçenin hemen her alanında harcama kısıtlaması öngörüyor. Kesintiler, öngörülen bütçe açığını azaltmak için özellikle Cumhuriyetçi Kongre üyeleri tarafından çözüm olarak görülüyor. Kesintilerin etkilerinin azaltılması için yerel yöneticiler kaynak arıyor.

Yılda 30 bin New Yorklu’ya bağımlılık danışmanlığı, evsizlik hizmetleri, gelişim özürlülere ulaşım, zihin sağlığı ve şiddeti önleme eğitimi gibi hizmetler veren Musevi Aile ve Çocuk Hizmetleri Derneği’nden Davi Ravel, “Emin olduğumuz bir şey var, o da durumun iyiye gitmeyeceği” diyor.

Ravel, kendilerine başvuran birçok kişinin birden fazla alanda yardıma ihtiyacı olduğunu belirtirken, hayatın bir alanındaki stres kaynağının, başka desteklere olan ihtiyacı da arttıracağını vurguluyor.

“Hayatı sınırlarda yaşayan insan çok. Ve sistemin herhangi bir yerine dokunduğunuzda, etkilerini başka alanlarda da görürsünüz. Örneğin, düşük kira yardımı ödeneğine gelecek en küçük bir darbe, bir aileyi krizin ortasına atabilir. Bu, evsiz kalacakları anlamına gelebilir. Akıl sağlığı hizmetlerine daha fazla ihtiyaç duyacakları anlamına gelebilir. Şu anda kontrol altında tuttuğumuz aile içi şiddet bile yeniden artabilir. Çünkü, birçok kişi hayatlarındaki ekonomik baskının stresi altında olacak.”

Yoksulluk sınırında ya da bu sınırın altında yaşayan 3-5 yaş arası çocukların eğitim programlarına kaynak sağlayan Head Start/Ana Başlangıç federal programı da otomatik kesinti tehdidi altında.

Bünyesinde 38 sosyal hizmet kuruluşu barındıran United Neighborhood Houses of New York Derneği’nden Nancy Wackstein, kesintilerin özellikle New Yorklu çocuklar için felaket anlamına geldiğini söylüyor. Bunun nedeni, eyalet ve kent eğitim bütçelerinin son yıllarda zaten önemli ölçüde kesintiye uğraması.

Wackstein şunları söylüyor: “Bence çocuklarımızın okulda başarılı olup olmadığı, ya da liseden mezun olup olamayacakları veya küresel pazarda başarılı olup olamayacakları gibi konular, her Amerikalı’nın önem verdiği şeyler. Ve burada yapılan, bir anlamda kendi ayağına kurşun sıkmak gibi bir şey.”

Wackstein, geçen Ekim’de çok sayıda düşük gelirli ailenin yaşadığı kıyı kesimlerini sular altında bırakan Sandy Kasırgası’nın yaralarını sarmaya çalışan ve federal kaynaklara bağımlı New Yorklular için de endişeli.

Wackstein’e göre, birçok bölge hala toparlanmaya çalışıyor. Burada toplu konutlarda yaşayanları kasırga gerçekten fena vurdu. Zaten Sandy’den önce ekonomik sıkıntı çekenler çoktu. Sandy durumu daha da kötüleştirdi. Eğer sosyal hizmetler ve yardım çalışmaları daha da kesintiye uğrarsa, bölge halkı için durum daha da zorlaşır. Yani kesintiler çok kötü bir zamanda geldi.

Otomatik kesintiler, New York’ta federal kaynaklar tarafından finanse edilen çok sayıda programı etkileyecek. Bunlar arasında, yaşlılara yemek yardımı için ayrılan 1,5 milyon dolar, madde bağımlılığını önleme ve mücadele için verilen 5.7 milyon dolar, hava ve su kalitesini arttırmak için ayrılan 12.9 milyon dolar da bulunuyor. Ayrıca New York bölgesindeki yaklaşık 12 bin Savunma Bakanlığı çalışanının, zorunlu izin kullanımından dolayı gelirlerinin bir bölümünü kaybedebileceği bildiriliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG