Erişilebilirlik

Bütçe Kesintileri Hava Ulaşımını da Vuracak


Bütçe Kesintileri Hava Ulaşımını da Vuracak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
Amerika’da 85 milyar dolarlık bütçe kesintisi Mart ayı başında yürürlüğe girdi. Bütün devlet kurumlarına yansıyan otomatik harcama kesintileri, birçok kamu çalışanını 1 Nisan itibariyle ücretsiz izin almak zorunda bırakacak.

Amerika’da havayolu seyahati uçuşlardaki olası rötarlar yüzünden zorlaşabilir.

Bütçe kesintilerinin Nisan ayında havacılık sektörüne yansımasıyla, uçak yolculukları aksayabilir. Amerika Ulaştırma Bakanı Ray Lahood da kaygılı: “Bu bizim için çok sıkıntılı bir durum çünkü çalışanlarımızı etkiliyor. Ama kesintiler, hava taşımacılığı kullananlar için de sıkıntı yaratacak.”

Yetkililere göre bütçe kesintileri, daha az havaalanı çalışanı, dolayısıyla güvenlik ve gümrüğü geçmek için daha uzun bekleme süresi anlamına geliyor.

Bütçe kesintileri, hava trafiğini düzenleyen çalışanları da ücretsiz izin almaya zorlayacak. Kontrol kulesindeki görevli sayısının azalması, Washington’dakiler gibi trafiği yoğun havaalanlarında uçuşları aksatacak.

Yetkililere göre, hava trafik kontrol görevlilerinin azalması, büyük havaalanlarında 90 dakikaya varan rötarlara sebep olabilir. Matt Byrd Ulusal Hava Trafik Kontrol Görevlileri Derneği temsilcisi. Byrd, “Kontrol kulesinde belli sayıda görevliye ihtiyacımız var. Çalışanlara ücretsiz izin vermek zorunda bırakılırsak, kulenin yönlendirdiği uçuş sayısı ve dolayısıyla hava trafiği azalır,” diyor.

Marion Blakey, “Kesintiler, bütün ulusal hava sahasına yansıyacak,” diyor.

Marion Blakey Washington’daki Havacılık ve Uzay Sanayii Derneği başkanı. Blakey’e göre, kesintiler savunma sektörüne de zarar verecek: “Eğer kesintiler devam ederse, sadece 2013 ve 2014 yıllarında iki milyon kişinin işten çıkarılmasından söz ediyoruz. Bu da gayrisafi milli hasılanın büyümesini olumsuz etkileyecek.”

Senatör Tim Kane, “Havayolu seyahatini aksatan her şey ekonomiyi olumsuz etkiler,” diyor.

Virginia Senatörü Tim Kane ve diğer Kongre üyeleri harcama kesintilerinin durdurulması çağrısında bulunuyor. Maryland eyaletini temsil eden Kongre üyesi John Sarbanes, kesintilerin Baltimore havaalanında 94 bin kişinin işini kaybetmesine neden olmasından korkuyor: “Havaalanındaki ekonomik faaliyetleri sözleşmeye bağlamak zorunda kalacağız. Böylece işler yavaş ilerleyecek ve zamanla bölgedeki bütün iş alanları olumsuz etkilenecek.”

Yetkililer, havacılık sektörüne yansıyacak bütçe kesintilerine rağmen güvenlik konusunda taviz verilmeyeceğini vurguluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG