Erişilebilirlik

Bütçe Görüşmeleri Başlamadan Kilitlendi


Temsilciler Meclisi azınlık lideri Nancy Pelosi ve Senato azınlık lideri Charles Schumer
Temsilciler Meclisi azınlık lideri Nancy Pelosi ve Senato azınlık lideri Charles Schumer

ABD hükümetinin mali kaynakları 10 gün içinde tükenecek. Devlet kurumlarının kapanma tehlikesi kapıda ancak 2018 bütçesiyle ilgili olarak Başkan Donald Trump’la Demokrat Partili Kongre liderleri arasında anlaşmazlık sürüyor.

Trump Twitter’dan paylaştığı mesajda 8 Aralık’ta mali kaynakların kesilmesi durumunda hükümetin açık ve çalışır durumda kalması için Senato azınlık lideri Charles Schumer ve Temsilciler Meclisi azınlık lideri Nancy Pelosi’yle görüşmeyi planladığını açıkladı.

Ancak Trump, mesajında Schumer ve Pelosi’yle görüşmesinden bir anlaşma çıkmasının uzak bir ihtimal olduğunu da belirtti ve “Sorun şu ki yasadışı göçmenlerin ülkemize kontrolsuz girmesini istiyorlar, suçla mücadelede zayıflar ve sürekli vergileri arttırmak istiyorlar” dedi.

Bu mesajdan birkaç saat sonra Schumer ve Pelosi, anlaşma olmayacağı için zaman kaybetmek istemediklerini söyleyerek Beyaz Saray görüşmesine katılmayacaklarını açıkladı. Demokrat Partili siyasetçiler, şov amaçlı bir görüşmenin anlaşmayla sonuçlanmayacağını söyledi.

Schumer ve Pelosi izlenecek en iyi yolun Cumhuriyetçi Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell ve Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’la görüşmek olduğu konusunda görüş birliği içinde.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamadaysa görüşme davetinin hala geçerli olduğu belirtildi. Ryan ve McConnell da Schumer ve Pelosi’yi Beyaz Saray’a çağırdı.

Eğer siyasiler bütçe yılının sonuna kadar hükümetin mali kaynakları konusunda hemen anlaşmaya varamazlarsa, kısa süreli bir uzatma daha yaparak, Noel tatilinden önce anlaşmak için masayı açık tutmaya çalışabilir.

Ancak Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bütçenin uzatılmasında nelerin dahil edilmesi konusunda da görüş ayrılığı yaşıyor. Cumhuriyetçiler savunma için daha fazla harcama isterken, Demokratlar bütçenin sosyal projelere daha fazla kaynak ayırması gerektiğini savunuyor.

Demokratlar ayrıca, harcama planına Trump’ın Amerika’da yasal statüsü olmayan 690 bin genç göçmeni sınırdışı etmesini yasaklayan bir hüküm konmasını da talep ediyor. Bu konuyu çözmesi için Kongre’ye Mart ayına kadar süre veren Trump, diğer yandan da Meksika sınırına örülecek duvar için kaynak istiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG