Erişilebilirlik

Bursalı Sanayiciler Ekonomik Desteğin Artmasını İstiyor


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Yüksek İstişare Kurulu toplantısı video konferans yöntemiyle düzenlendi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Yüksek İstişare Kurulu toplantısı video konferans yöntemiyle düzenlendi.

Corona virüsü, Türkiye’de ekonomiyi de yavaşlattı. Henüz istatistik verileri ortaya çıkmış olmasa da birçok sektör, krizin etkisini hissediyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra nüfus bakımından Türkiye’nin en büyük şehri olan ve ‘otomotiv başkenti’ olarak adlandırılan Bursa’da da salgın, üretimi olumsuz etkilemiş durumda.

2019 yılında başta Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya olmak üzere 50’den fazla ülkeye 15 milyar dolarlık ihracat yapan Bursa ili, toplam ihracatın yüzde 55’ini üstlenen otomotiv sektörünün büyük ölçüde üretimi durdurması nedeniyle zor bir dönemden geçiyor.

45 bin üyesi bulunan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), bugün video-konferans yöntemiyle düzenlediği Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısıyla hem sorunları masaya yatırdı hem de çözüm önerilerini ortaya koydu.

Burkay: ‘‘Nefes kredisi iş dünyasına can suyu olacak’’

Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının daha hızlı sonuçlandırılmasını istedi.

Burkay, ‘‘Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanma kriterlerinin tamamen kaldırılıp, tüm çalışanları kapsayacak şekilde düzenlenmesi; ikinci olaraksa istisnasız tüm sektörlerin mücbir sebep kapsamına alınması; ayrıca Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının daha hızlı sonuçlanması için talep edilen evrak sayısının azaltılmasını olumlu buluyoruz. Buna ilave olarak işverenin beyanının esas kabul edilmesinin onay süreçlerini hızlandırması noktasında da iş dünyamızın talebi var. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile üzerinde çalıştığımız Nefes Kredisi iş dünyasına can suyu olacak’’ dedi.

Oya Coşkunöz Aktaş: ‘‘Yüksek nitelikli çalışanlar için de ödenekler arttırılmalı’’

Türkiye’nin ilk çelik otobüs karoserini yapan ve otomotiv dışında savunma, havacılık, enerji ve bilişim sektörlerinde de faaliyet gösteren Coşkunöz Holding’in yönetim kurulu başkanı Oya Coşkunöz Aktaş, Corona virüsü krizinin daha önce yaşanan krizlerden çok farklı olduğunu söyledi.

Oya Coşkunöz Aktaş, ‘‘Küresel ticarette büyük bir belirsizlik yaşanıyor. Bu süreçte firmaların kaynaklarını kısıtlı kullanması gerekiyor. Firmalarımızın ayakta kalabilmesi için önemli destekler açıklandı, ama bu desteklerde iyileştirmeler yapılmasını beklemekteyiz. Kısa çalışma ödeneğinde şartların esnetilmesi gerekiyor. Yüksek nitelikli çalışanlar için de ödeneklerin artırılmasını talep ediyoruz. Bu süreçte firma olarak sağlık sektörünün ihtiyaçlarına yönelik üretime başladık’’ dedi.

Özdilek: ‘‘Bütün şirketlerin borcu var, bu 3 aylık dönemi zararsız kapatmak mümkün değil’’

Ağırlıklı olarak ev tekstili, perakende mağazacılık ve alışveriş merkezi işletmeciliğinde faaliyet gösteren Bursa’nın köklü firmalarından Özdilek Holding’in yönetim kurulu başkanı Hüseyin Özdilek, üç aylık dönemin tüm şirketler için zor geçeceğini ifade etti.

Özdilek, “Bütün şirketlerin borcu var. Bu 3 aylık dönemi zararsız kapatmak mümkün değil. Ancak hükümetimizin gerekli tedbirleri alacağından şüphemiz yok. Vakıfların bu iş yerleri kapalı olduğu sürece kira almamaları lazım. Biz alışveriş merkezlerimizdeki kiracılarımızdan işletmeleri kapalı olduğu sürece kira almayacağımızı beyan ettik. Hepimiz aynı gemideyiz. Birbirimize destek olmak zorundayız” dedi.

Matlı: ‘‘Türkiye hammadde açısından bu krize ithalata en bağımlı olduğu dönemde yakalandı’’

Yem üretimi, gıda üretimi, tam yağlı soya üretimi yapan ve İstanbul Sanayi Odası’nın “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasında 137’nci sırada yer alan Matlı Grubu’nun genel müdürü Önder Matlı ise gıda sektörünün hammadde tedariğinde sıkıntılar yaşadığını ifade etti.

Matlı, “Şu anda hammadde tedariğindeki sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz. Ülkeler tarım ürünlerinde ihracat yasağı yönünde kararlar almaya başladı. Alınan bu kararlar sektördeki endişeleri arttırıyor. Türkiye hammadde açısından bu krize ithalata en bağımlı olduğu dönemde yakalandı. Ülkemizde hububat hasadı, Mayıs sonu başlayıp Haziran-Temmuz aylarında yaygınlaşıyor. Öte yandan lojistik sıkıntıları da aşmaya çalışıyoruz. Kriz sonrası yeni ekonomik düzen konuşulacaksa gıda konusunda yapısal adımların atılması gerekiyor” diye konuştu.

Uludağ İçecek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Kızıl, satış kanallarının yüzde 70’ten fazlasının kapalı durumda olduğunu dile getirirken Aslanoba Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba ise ‘‘ABD, Almanya gibi ekonomiler bile bu durumu aylarca sürdüremez. Süre uzadıkça ve belirsizlik arttıkça ekonomiler daha fazla etkilenecek’’ dedi.

Bosch’tan Bursa’ya yeni yatırım

Bu arada uzun yıllardır Bursa’da yatırımı bulunan Alman Bosch firması, kentteki yatırımını arttırma kararı aldı.

İSO 500 listesinde 4,7 milyar lira tutarındaki satışla 27’nci sırada bulunan Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ, bu ilave yatırımla Bursa’daki yatırım tutarını 1 milyar 740 milyon liraya, 314 olan istihdam sayısınıysa 606 kişiye çıkaracak.

Alman devinin yeni yatırım kararını Twitter hesabından açıklayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank, ‘‘Kovid-19 ile mücadele ettiğimiz bugünlerde dış yatırım ve istihdam cephesinden güzel haberler var. Bosch, Bursa'daki yatırımını genişletmeye karar verdi. 500 milyon TL'lik İLAVE yatırımla Yeni Nesil Yüksek Basınç Pompalarını da ülkemizde üretmeye başlayacak’’ dedi.


STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG