Erişilebilirlik

Burma'da Demokrasinin Zaferi


Burma’da Pazar günü yapılan ara seçimlerde partisi büyük zafer kazanan Nobel barış ödülü sahibi Aung San Suu Kyi “yeni bir dönem” başladığını açıkladı.

Devlet medyası kısmi sonuçlara göre muhalefetteki Demokrasi için Ulusal Birlik partisinin 44 sandalyeden en az 40’ını kazandığını bildiriyor. Gerikalan üç sandalyenin kimi kazandığı henüz açıklanmadı. Demokrasi için Ulusal Birlik partisi 43 milletvekili çıkarttığını önesürüyor.

Burma’da yıllarca ev hapsinde tutulan demokrasi yanlısı kadın lider Aung San Suu Kyi, Rangoon bölgesinde iki rakip adayı açık farkla yenilgiye uğratarak parlamentoya girdi.

Suu Kyi, Rangoon’da partisinin genel merkezinin önünde toplanan kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada seçim sonuçlarının hükümeti Burma halkının iradesine boyun eğmeye zorlayacağını umduğunu söyledi.

Suu Kyi diğer siyasi partileri demokrasi ve ülkeye daha iyi yaşam koşulları getirmeye çağırdı.

Askeri yönetimin geçen yıl yapılan genel seçimde iktidardan çekilmeden önce kurduğu Dayanışma ve Kalkınma Partisi halen parlamentoda büyük çoğunluğu elinde tutmaya devam ediyor.

Seçimi izleyen yabancı diplomatlar olumlu açıklamalarda bulundu.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği gözlemcileri seçimin adil, serbest ve saydam biçimde yapıldığını söylerken Avrupa Birliği heyeti de Burma’daki gelişmeden memnunluk duyduğunu belirtti.

Amerika ve Avrupa Birliği, Pazar günkü seçimlerin adil ve özgür olması halinde yirmi yıldır süren bazı ekonomik yaptırımları kaldıracaklarını bildirmişti.

Demokrasi için Ulusal Birlik partisi 1990’da yapılan genel seçimi kazanmış ancak askeri yönetim iktidardan ayrılmayı reddederek milletvekillerini parlamentoya sokmamıştı.


XS
SM
MD
LG