Erişilebilirlik

Burkina Faso'daki Saldırı Sona Erdi


Burkina Faso yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, İslamcı militanlar tarafından lüks bir otele gerçekleştirilen ve rehine eylemine dönüşen saldırı sona erdi. Saldırıda 18 farklı ülkeden en az 23 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Burkina Faso yetkilileri yaptıkları açıklamada, yabancıların yoğunlukta olduğu bir otele baskın yapan İslamcı militanların rehin aldığı 150 kişinin kurtarıldığını ve kurtarılan rehinelerin 30’unun yaralı olarak hastanelere kaldırıldığını söyledi.

Ülkenin başkenti Ouagadougou’da lüks bir otelde gerçekleşen saldırı sonrası, güvenlik timleri olaya müdahale etmişti. Yetkililer, üç militanın ölü ele geçirildiğini belirtti. Verilen bilgilere göre bu üç militandan ikisi kadın.

Geçen ay göreve gelen Burkina Faso Başkanı Roch Marc Christian Kabore, saldırının gerçekleştiği oteli ziyaret etti ve saldırıyı alçak bir eylem olarak tanımladı.

Saldırıya karşı yapılan müdahalede, ülkenin güvenlik timlerinin yanı sıra, Fransız askerleri de görev aldı. Saldırının gerçekleştiği lüks otel yabancı misafirler ve Birleşmiş Milletler görevlileri tarafından da yoğunlukla tercih ediliyordu.

Güvenlik timlerinin, müdahale ettiği eylemde, müdahalenin başlamasından sonra otel lobisinde yangın çıktığı gözlemlendi.

Fransa Cunhurbaşkanı François Hollande, korkunç ve korkakça olarak tanımladığı saldırıyı kınadı. Fransa’nın eski sömürgesi olan Burkina Faso’nun devlet başkanına, Hollande bütün desteğini vereceğini belirtti.

İslami eylemleri inceleyen ve takip eden özel bir istihbarat şirketi, El Kaide’nin Kuzey Afrika kolu olan AQIM’in saldırıyı üstlendiğini açıkladı.

Yertililer, oteldeki eylem devam ederken, Burkina Faso-Mali sınırı yakınlarında, Avusturyalı bir doktor ve eşinin kaçırıldığını söyledi. Ancak bu kaçırma eylemini, otelde yaşanan saldırı ile bir ilişkisi olup olmadığı şu aşamada bilinmiyor.

Bir Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilisinin verdiği bilgilere göre de, Amerika’nın Afrika askeri kontrol merkezi AFRICOM da durumu yakından takip ediyor. Yetkili, saldırı sırasında otelde Amerikan askerlerinin olduğu yönünde gelen bilgileri de yalanladı.

Burkina Faso bir müddettir siyasi çalkantılar yaşıyor. 2014 yılının Ekim ayında ülkenin devlet başkanı Blaise Compaore’un yönetimi ayaklanmalar sonucu devrilirken, geçtiğimiz yılın Eylül ayında da ordu, bir hafta süren darbe girişiminde bulunmuştu. Geçiş hükümeti tarafından yönetilen Burkina Faso’da, seçimler önümüzdeki Kasım ayında yapılacak.

Geçtiğimiz Kasım ayında da, Burkina Faso’nun komşusu olan Mali’de İslamcı militanlar yine lüks bir otele saldırı düzenlemiş ve bu saldırıda 20 kişi hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG