Erişilebilirlik

Bulgaristan ve Romanya’ya Kısıtlamalar Kalkıyor


AB'nin yeni üye olan ülkelerin vatandaşlarına yönelik olarak uygulanan işçilerin serbest dolaşımına yönelik kısıtlamalar "hassas işgücü" pazarına sahip ülkelerde son ana kadar uygulanıyor. Bulgaristan ve Romanya için sona erecek kısıtlamalar Hırvatistan için sürecek.
AB'nin yeni üye olan ülkelerin vatandaşlarına yönelik olarak uygulanan işçilerin serbest dolaşımına yönelik kısıtlamalar "hassas işgücü" pazarına sahip ülkelerde son ana kadar uygulanıyor. Bulgaristan ve Romanya için sona erecek kısıtlamalar Hırvatistan için sürecek.

Avrupa Birliği, üye oldukları 2007’den bu yana Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarına uyguladığı işçilerin serbest dolaşımıyla ilgili kısıtlamaları 1 Ocak 2014’ten itibaren kaldırıyor

Avrupa Birliği üyelikleri başından bu yana tartışılan, teknik olarak hazır olmamalarına karşın siyasi nitelikli bir kararla üye yapılan ve üye olmalarının üzerinden geçen yedi yıla rağmen hala pek çok alanda eksikleri bulunan Bulgaristan ve Romanya, bir kez daha gündemde.

Bunun nedeni ise Avrupa Birliği’nin temel ilkelerinden olan işçilerin serbest dolaşımıyla ilgili olarak Bulgaristan ve Romanya’ya getirilen ve 2007’den bu yana yürürlükte olan kısıtlamaların yeni yılla birlikte kalkıyor olması.

Bulgaristan ve Romanya’ya üyelik aşamasında getirilen kısıtlamalar, yoğun bir göç akını olabileceği kaygısının da etkisiyle, iş piyasasındaki gerilim ve sorunlar dikkate alınarak devreye sokulmuştu. Bu kuralların devre dışı kalacak olması, Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının tıpkı diğer üye ülke vatandaşları gibi istedikleri Avrupa Birliği ülkesine gidip çalışabilecekleri anlamına geliyor.

Kamu alanı, kamu güvenliği, kamu düzeni, kamu sağlığı gibi gerekçelerle getirilebilecek istisnalar dışında kısıtlamalara son verilecek olması İngiltere başta olmak üzere bazı ülkelerde ciddi boyutta rahatsızlık yaratmış durumda.

Bulgaristan ve Romanya’ya yönelik kısıtlamalar için belirlenen yedi yıllık geçiş süresi halen dokuz Avrupa Birliği ülkesinde tam olarak uygulanıyor.

Bu ülkeler, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya, Belçika, Lüksemburg, Malta ve İspanya’dan oluşuyor.

Kısıtlamaların 28 üyeli Avrupa Birliği’nde sadece 9 ülkede yürürlükte olması konunun siyasi boyutunun teknik boyutunun önüne geçtiğinin göstergesi olarak algılanıyor
Bu sorunun en fazla gündemde tutulduğu ülkelerin başını çeken İngiltere’nin önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği düzeyinde bazı girişimlerde bulunarak kuralların değişmesini talep etmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Brüksel’deki son Avrupa Birliği Zirvesi’nde “AB içinden gelebilecek” yeni bir geniş çaplı göçe karşı uzun vadeli ve daha sıkı kısıtlamaların devreye sokulmaması halinde Avrupa Birliği’ne yeni üye alınmasını veto edeceğini açıklamıştı.

Avrupa Birliği yetkilileri, İngiltere’nin olası yeni üyelerin katılım antlaşmalarına işçilerin serbest dolaşımını belirsiz süreliğine erteleme amaçlı maddeler eklenmesini istemesinin önünde teorik olarak engel olmadığının altını çiziyor. Bununla birlikte, bu yaklaşımı pratiğe dökmenin oldukça zor olabileceği belirtiliyor

İşçilerin serbest dolaşımına getirilen kısıtlamalar sadece Bulgaristan ve Romanya’ya özgü bir uygulama değil. Avrupa Birliği’ne 1 Temmuz 2013’te üye olan Hırvatistan için de aynı kısıtlamalar devreye sokuldu.

Bu ülkenin vatandaşları da işçilerin serbest dolaşımı ilkesinden yararlanabilmek için 2020’ye kadar beklemek durumunda. Bulgaristan ve Romanya örneklerinde olduğu gibi bazı Avrupa Birliği ülkeleri daha şimdiden Hırvatistan’a yönelik kısıtlamaları uygulamama kararı aldı. Hırvatistan’a yönelik kısıtlamaları uygulayan 13 Avrupa Birliği ülkesi bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG