Erişilebilirlik

Bülent Arınç’a ‘Kahkaha’ Tepkisi


Seçim bölgesi Bursa’da bayramlaşma törenlerine katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın ahlak ve kadınların iffetiyle ilgili sözleri tartışma yarattı

Bayramın birinci günü seçim bölgesi Bursa’da bayramlaşma törenlerine katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın ahlak ve kadınların iffetiyle ilgili sözleri tartışma yarattı. ‘Kadınlar iffetli olacak, herkesin içinde kahkahalar atmayacak’ diyen Arınç’a sosyal medyada tepki yağdı.

Bir süredir toplumdaki ahlaki yozlaşma olduğuyla ilgili çeşitli açıklamalar yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Bursa gündeminde de aynı konu vardı.

‘Nerede yüzüne baktığımız zaman yüzünü kaçıran iffet sembolü kızlarımız’

Utanma duygusunun ne denli önemli olduğunu bir hadisi kaynak göstererek dile getiren Arınç, ‘Ahlaken bir geriye gidiş var. Haya meselesi çok önemlidir. Haya yani utanma duygusu. Hadis-i şerif öyle diyor. Haya güzeldir, kadında olsa daha güzeldir. Haya yalnız kadın için değil, erkek için bütün mahlukat için de önemlidir. Nerede öyle yüzüne baktığımız zaman, yüzü hafifçe kızarabilecek, boynunu öne eğecek, gözünü bizden kaçırabilecek iffet sembolü haya sembolü kızlarımız? Hamdolsun burada çok var da Allah bütün yavrularımıza buna bağışlasın. Çünkü hadis öyle diyor. Utanmıyorsan ne istiyorsan yap. Ne istiyorsan yapacaksın önce utanma duygusunu atacaksın. Ama atamayacağız, utanacağız arkadaşlar’ dedi.

Arınç: Kadın namahrem bilecek, herkes içinde kahkaha atmayacak

Başbakan Yardımcısı bu sözlerden sonra hem kadının hem erkeğin iffetli olması gerektiğini söyle açıkladı:

‘İffet çok önemli kadın için de bir süstür erkek için de bir süstür. Kadın iffetli olacak. Erkek de olacak. Zampara olmayacak. Eşine bağlı olacak. Kadın ise o da iffetli olacak. Mahrem, namahrem bilecek. Herkesin içerisinde kahkaha atmayacak. Bütün hareketlerinde cazibedar olmayacak. İffet, iffetini koruyacaksın.’

Arınç’a sosyal medyadan tepki

Arınç’ın sözlerine ilk tepki sosyal medya üzerinden geldi. Kadınlar facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine kahkaha atarken çektirdikleri fotoğraflarını koydular.

Gazeteci Banu Güven, ‘kadınların sokakta toplanıp hep beraber kahkaha atacağından çok eminim. Bağıra bağıra her hafta yapmak lazım’ derken Cem Yılmaz, ise ‘erkek ortalık yerde kahkaha atmamalı hele ki espriden anlamıyorsa’ yazdı.

Kadın Dernekleri: ‘Milyon dolarları ayakkabı kutularına dolduranlar utansın’

8 Ağustos günü Tünel’de büyük bir eylem yapmaya hazırlanan Kadın Cinayetlerini Durdurma Platformu da internet sitesinden yaptığı açıklamada Arınç’a tepki gösterdi. Açıklamada ‘Arınç, bunları söylemekten her ne kadar utanmasa da milyon dolarları ayakkabı kutularına dolduranlar yine kendileri...Kadın cinayetlerini kınamak ve durdurmakla yükümlü olan AKP yetkilileri, görevini yapmak yerine cinayetleri meşrulaştırıyor. Kadın düşmanı açıklamalar yaparak bir kez daha kadınların hayatlarına müdahale edilmesine karşı kadınlar 'Ölmeyeceğiz, kahkaha atacağız'” diyor.

Nazlıaka: Bu kafa IŞİD kafasıdır

Amerikanın Sesi’ne konuşan CHP Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka, bu açıklamayı kabul edilmez buluyor. Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliği açısından en dibe vurduğu dönemden geçildiğini söyleyen Nazlıaka, "İçinde bulunduğumuz durumda her gün 3 kadınımız kadın cinayetlerinde öldürülüyor, her 3 kız çocuğumuzdan biri çocuk yaşta evlendiriliyor, kadınlara yönelik tacizler saldırılar artıyor bu nedenle kadınlarımız zaten kahkaha atacak durumda değil. Bülent Arınç’ın bunlarla ilgili cümle kurmazken bu konuda fikir beyan ediyor olmasını kabul edilemez buluyorum’" dedi.

"Hamile kadınların sokağa çıkmasını yasaklamak isteyen, kızlı erkekli merdivenlerde oturulmasına karşı çıkan ahlak anlayışının Türkiye’de egemen olmak istediğini" belirten Nazlıaka, "Siyasal İslam kendi yaşam biçimiyle pençelerini kadına sokmaktadır bu kafanın bir sonraki aşaması IŞİD kafasıdır’ şeklinde konuştu.

İhsanoğlu: Kadınlarımızın gülmesine ülkemizde her şeyden fazla ihtiyaç var

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ise Arınç’ın sözlerini twitter hesabında yorumladı. İhsanoğlu, ‘Kadınlarımınız gülmesine ve herkesin şen kahkahalarının duyulmasına ülkemizin her şeyden daha çok ihtiyaç vardır" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG