Erişilebilirlik

Bugün Dünya AIDS Günü


Bugün 1 Aralık Dünya AIDS Günü. Dünya Sağlık Örgütü dünya genelinde HIV virüsü taşıyan 36 milyon 700 bin AIDS hastasına yardım etmeye çalışıyor. Amerika’nın Sesi de Washington’da bir kilinikte bu çabaları gözlemledi.

Bugün Dünya AIDS Günü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Tony Burns, “Washington’da HIV virüsü taşıyan bir siyah olmak kolay değil. Benim hikayem burada Whitman Walker’da başlıyor. 13 Temmuz 1990’da HIV virüsü taşıdığım kesinleşti. Doktorum 50 yaşımı görebileceğimi, ama 60’ımı göremeyeceğimi söyledi. Sevdiğim birçok arkadaşımı kaybettim. Ben de cenazemi iki kez planladım. Mezarımı seçtim. İyiyi, kötüyü, çirkini HIV’in çaresizliğini gördüm. Burada kendimi rahat hissedeceğimi biliyordum,” şeklinde konuşuyor.

Toplum Araştırma Direktörü Megan Coleman, “Whitman Walker sevdikleri sırtını dönünce bir klinikten kilise bodrumuna taşındı. Bugün bizimle birlikte olmayan insanları onurlandırmamız, üstlendiğimiz sorumluluğun en önemli bölümü,” diyor.

Derrick Cox, “Whitman Walker’a iki yıl önce gelmeye başladım çünkü kendimi daha iyi hissedeceğim bir yere gitmek istedim, genç bir eşcinsel olarak. 6 yıldır HIV virüsü taşıyorum,” diyor.

Megan Coleman, “HIV virüsü taşıyan hastaların tedavisinde büyük ilerleme ilerleme sağlandı. 20-25 yıl önce daha az tıbbi olanaklarımız vardı. Hükümetin, enstitülerin yeni ilaçları desteklemesi sayesinde tedavide ilerleme sağlandı. Artık hastaların günde bir kez aldığı bir ilacımız var ve bu ilacın yan etkileri çok az. Sağlıklı ve mutlu olabiliyor ve herkes gibi normal günlük hayatlarını yaşıyorlar,” şeklinde konuşuyor.

Derrick Cox, “Genvoya adında bir hap alıyorum. Yatmadan önce her gece bir tane alıyorum. Bana vitamin ilacı gibi geliyor,” diyor.

Whitman Walker hastasın Tony Burns, “AZT olan HIV için ilk ilaçla ilgili deneylere katıldım. Çok iyi bir ilaç değildi ve birçok insan hasta oluyordu çünkü ilaca tahammül edemiyorlardı. Ben de onlardan biriydim. Bugün tedavi çok daha iyi. Gençler günde bir doz alabiliyor. Bu bir mucize. HIV’in kökünü kurutmaya doğru gidiyoruz,” diyor.

Whitman Walker hastası ve gönüllüsü Derrick Cox ise, “Artık bu hastalıkla yaşayabilirsiniz. Eğer biraraya gelebilirsek bunu yenebiliriz ve daha fazla kişi test edilebilirse bu salgını tamamen yok edebiliriz,” diyor.

Toplum Araştırma Direktörü Megan Coleman , “Bence özellikle Dünya AIDS Günü’nde, herkesin HIV’nin hala bir sorun olduğunu ve önlem alınması gereken bir hastalık olduğunu bilmesi gerekiyor. Hala daha çok kaynağa, desteğe ihtiyaç var,” diyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG