Erişilebilirlik

Amerika’da Şükran Günü


Amerikalı ünlü ressam Norman Rockwell'in "Şükran Günü Yemeği" tablosu
Amerikalı ünlü ressam Norman Rockwell'in "Şükran Günü Yemeği" tablosu

Kasım ayının dördüncü Perşembe'si kutlanan Şükran Günü nedeniyle Amerika tatilde

Bayram nedeniyle Şükran Günü'nden bir gün öncesi Amerika’da en fazla seyahat edilen gün olarak biliniyor. Yollara dökülen milyonlarca kişinin tek amacı yılın en büyük bayramlarından sayılan Şükran gününde özellikle şükran yemeğini aileleriyle birlikte olmak. Yemeğin başoyuncusu ise hindi. Amerika genelinde en az 45 milyon hindi tüketildiği tahmin ediliyor.

Noel’i Amerikalılar için önemi açısından için Kurban bayramına benzetirsek Şükran günü Ramazan bayramı gibi. Ancak önemli bir farkı var ki o da Şükran gününün Noel gibi dini bayram olmaması.

1863 yılında resmi tatil ilan edilen Şükran Günü’nün ilk kez 1621 yılında kutlanmaya başladığı tahmin ediliyor. Öyküye göre 1621’de, Massachusetts eyaletinde ilk kışı ölmeden geçiren İngiliz göçmenler, kendilerine yeni kıtada aç kalmamayı öğreten yerli Amerikalıları şükranlarını göstermek için (Kızılderilileri) hasattan sonra yemeğe çağırmış.

Şükran Günü'nden sonraki Cuma ise Amerika’da “Kara Cuma” olarak biliniyor ve bazıları gece yarısı açılan dükkân ve mağazalarda yılın en düşük fiyatlarıyla alış veriş yapılıyor.

“Kara Cuma” denmesinin nedeni ise şirketlerin muhasebe defterlerinde kayıplarını “kırmızı” kârlarını ise “kara” kalemle yazmaları. “Kara Cuma” dükkân ve mağazaların en çok satış yaptığı gün.

Şükran Günü'nün şarkısı bile var. Turkey in the straw

Askerisi

Dansı

Son yıllarda özellikle kırsal bölgelerde giderek yaygınlaşan bir adet hindiyi dışarda içi sıvı yağ dolu bir kapta pişirmek. Temizlenmiş hindi tüp gazla kaynama noktasına getirilmiş sıvı yağın içine konuluyor. Yararı 4/5 saat yerine 20 dakikada pişmesi. Zararı ise... Siz karar verin.

XS
SM
MD
LG