Erişilebilirlik

Kadınlar Yürüyüşüne Düşük Katılım


Kadınlar Yürüyüşüne Düşük Katılım
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

ABD’de Donald Trump’ın başkan olmasından bu yana ulusal düzeyde bir gelenek haline gelen Kadınlar Yürüyüşü, başta başkent Washington olmak üzere ülkenin değişik kentlerinde düzenlendi.

Ancak bu yıl üçüncüsü yapılan yürüyüşe ideolojik görüş ayrılıkları ve federal hükümetin bir aydır kapalı kalmasından kaynaklanan kısaltılmış yürüyüş güzergahı damgasını vurdu.

Donald Trump’ın başkan olmasını izleyen ilk yürüyüş 2017’de yapılmış ve Washington’a yüzbinlerce kişi gelmişti. Katılım oranı farklı siyasi taraflarca farklı yansıtılsa da gösteriler, Vietnam savaşı döneminden bu yana başkent Washington’daki en kalabalık kitlesel eylem olarak görülüyor.

Washington’daki yürüyüşün organizatörleri, 500 bin kişinin katılacağı bir etkinlik için izin başvurusunda bulundu, ancak mevcut katılım oranının bunun çok altında kaldığı tahminleri yapılıyor. Kadın yürüyüşleri ABD’nin diğer kentlerinde de düzenlendi.

Yürüyüşün başlangıçta Kongre binası ve Washington Anıtı arasında bulunan National Mall adlı geniş park alanında yapılması planlanmıştı. Ancak önce kar yağışı olacağı yönündeki hava tahminleri, ardından da federal hükümetin bir aya yakın bir süredir kapalı kalmasından kaynaklı olarak Ulusal Park Servisi çalışanlarının kar temizliği yapamayacak olması, gösteri alanının birkaç blok ötede, Trump Uluslararası Oteli’ni hemen geçtikten sonra yer alan Freedom Plaza’ya taşınmasına yol açtı.

Göstericiler New York'ta bölündü

Bu yılki etkinliklere ideolojik tartışmalar da damgasını vurdu. Hareketin kurucularından Teresa Shook, iki ay önce organizatörleri Yahudi karşıtlığıyla suçladı. Organizasyonda adı bulunan iki kişiden biri, İsrail politikalarına muhalif Filistin asıllı Amerikalı Linda Sarsour, diğeri de Louis Farrakhan adlı Müslüman liderin kurduğu Nation of Islam’la bağlantısı olan Tamika Mallory.

Taraflar arasındaki anlaşmazlık yüzünden New York’taki resmi Kadınlar Yürüyüşü’ne paralel olarak, birkaç blok ötede paralel bir yürüyüş düzenlendi. Konuşmacılar arasında bölünmeden önce Kadınlar Yürüyüşü Birliği’nin kurucularından olan Linda Sarsour ve Tamika Mallory dışında Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun eşi Chirlane McCray de bulunuyor.

Katılımın bin kişiyi geçmediği Foley Square’de düzenlenen paralel gösterinin açılış konuşmasını yapan Kenya asıllı göçmen Agunda Okeya’nın konuşması sırasında tutucu sağ görüşlü activist Laura Loomer podyuma atlayarak bu etkinliği “yahudi karşıtı” olmakla suçladı. Linda Sarsour ve Tamika Mallory’yi “yahudi düşmanı” olmakla suçlayan Loomer zorla podyumdan indirildi.

Geçen yıl 200 bin kişinin katıldığı belirtilen New York Kadınlar yürüyüşünü gerçekleştiren resmi grup ise Columbus Meydan’nında buluştu ve Times Meydanı'na kadar yürüdü. Önceki yıllara oranla katılımın oldukça az olduğu göze çarparken bu yürüyüşün başlangıcında konuşan Temsilciler Meclisi'ne yeni seçilen New Yorklu üye Alexandrıa Ocasio-Cortez, “Adalet kitaplarda okuduğumuz bir konu değil, adalet kokladığımız hava, içtiğimiz şu kadar önemli bir şey” diye başladığı konuşmasına, “terbiyeli olmak sesiz kalmak demek değildir" diye devam etti ve özellikle geçtiğimiz geçen yıla damgasını vuran cinsel istismar konusunda kadınların sessiz kalmamaları gerektiğini vurguladı.

New York’a bu akşam beklenen Harper fırtınası öncesinde başlayan şiddetli rüzgar ve soğuğun da gösterilere katılımı azaltan etkenler arasında olduğu bildiriliyor.

Bu haberin New York bölümüne VOA Türkçe muhabiri Aslı Pelit katkıda bulundu

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG