Erişilebilirlik

‘Brunson Serbest Kalırsa İki Bakana Konulan Yaptırımlar Gözden Geçirilebilir’


Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders bugünkü basın toplantısında sorulan sorular üzerine Türkiye ekonomisi, rahip Andrew Brunson’ın durumu ve Türkiye’nin bugün uygulamaya koyduğu gümrük tarifelerini değerlendirdi.

Türkiye’nin açıkladığı gümrük tarifelerini üzüntü verici olarak niteleyen Sözcü Sarah Sanders, bunu “yanlış yönde atılmış bir adım” adım olarak niteledi. Sözcü, Amerika’nın gümrük tarifelerini güvenlik gerekçeleriyle aldığını, Türkiye’nin ise “misilleme” amacı güttüğünü söyledi.

Sözcü, tarifelerin rahip Brunson davasıyla ilgili olup-olmadığı yönündeki bir soruya da “Türkiye’ye uygulanan çelik gümrük tarifesi güvenlik gerekçeleriyle alındı. Bu nedenle Rahip Brunson’un durumuyla ilgili değil” dedi ancak iki Türk bakana uygulanan yaptırımların ise Brunson davasıyla ve Türkiye’de haksız biçimde hapiste tutulan Amerikan vatandaşlarıyla diplomatik misyonlardaki yerel çalışanların durumuyla doğrudan ilgili olduğunu kaydetti.

Sözcü, Brunson serbest bırakılırsa yaptırımların kaldırılmasının gündeme gelebileceğini de dile getirdi.

Sarah Sanders yine bir soru üzerine de Türk ekonomisindeki durumu da değerlendirdi ve “Türkiye’deki ekonomik durumu ve Lira’daki düşüşü yakından takip ediyoruz. Bu uzun süredir devam eden bir sürecin sonucu. Amerika’nın attığı adımların bir sonucu değil” dedi.

ABD Dışişleri: Mahkemenin Brunson kararından hayalkırıklığına uğradık

Türkiye ve Amerika arasında yaşanan kriz Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen basın brifinginde de gündeme geldi. İzmir'de ev hapsinde tutulan Amerikalı rahip Andrew Brunson'ın serbest kalması ve kendisine yönelik yurtdışına çıkış yasağının da kaldırılması için Brunson'ın avukatı mahkemeye ikinci başvuruda bulunmuş, mahkeme bu talebi reddetmişti. Mahkeme kararı Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'ne soruldu. Sözcü Heather Nauert, "Karardan hayalkırıklığına uğradık" dedi. "Brunson uzun süredir tutuluyor. Bir an önce evine dönebildiğini görmek istiyoruz" diye de ekledi.

Sözcüye Türkiye'de Büyükada davası kapsamında tutuklu bulunan ve hakkında tahliye kararı verilen Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç da soruldu. Amerikalı sözcü, "Karardan memnuniyet duyduk." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı brifinginde, ABD'den gelen yaptırımlar ve Türk ekonomisinde yaşanan sıkıntıların bağlantılı olduğu görüşü bir kez daha gündeme geldi. Sözcü dünkü açıklamasını yineledi, "Türkiye'deki ekonomik sorunlar uzun süredir devam ediyor. O nedenle Amerikan hükümeti bu konuda suçlanamaz" dedi. Sözcü Nauert, Türkiye ile krizin çözümü konusunda diplomasiye devam edeceklerinin de mesajını verdi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG