Erişilebilirlik

Brüksel'de "Ukrayna İçin Diplomasi" Haftası


Rus birliklerinin Ukrayna işgali dördüncü haftasına girerken, uluslararası toplumun Ukrayna için yürüttüğü diplomasinin kalbi bu hafta Brüksel'de atacak.

Hafta ortasında hem NATO, hem de Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesine ev sahipliği yapacak olan kentte, AB savunma ve dışişleri bakanları da Rusya'ya petrol ambargosu ve yeni yaptırımları görüşmek üzere toplandı.

Bu sabah Brüksel'de biraraya gelen Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin dışişleri bakanları, önce Ukrayna'daki son gelişmeleri değerlendirmek üzere kendi aralarında toplandı. Toplantıya, Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu da katıldı. Zirvede Ukrayna'daki son gelişmelerin yanı sıra, Fransa'nın asker çekme kararı aldığı Mali'deki AB'ye ait Takuba güçlerinin durumu da ele alınacak.

Dışişleri bakanları, Avrupa savunmasını güçlendirmeyi ve bir Avrupa ordusu kurmayı hedefleyen "Stratejik Pusula" projesini de tartışacak. Toplantılarda, Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar ve bunların AB'ye etkileri konusu da gündeme gelecek.

Daha sonra dışişleri bakanları ile savunma bakanları ortak toplanarak, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı karşısında alınacak askeri önlemleri görüşecek. Toplantının bu bölümüne Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov da katılacak.

AB Dışilişkiler ve Savunma Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Mariupol kentini vuran ve ‘‘ayrım gözetmeyen bombardımanları’’ kınadı. Borrell, Rus ordusu tarafından kuşatılan Ukrayna'nın Mariupol kentindeki yıkımı "büyük bir savaş suçu" olarak nitelendirdi.

Borrell, "Mariupol'da olanlar büyük bir savaş suçudur. Ayrım gözetmeyen bombalamalar şehri harap ediyor ve herkesi öldürüyor" dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Brüksel'e gelişinde, "Bunlar açık ve net şekilde savaş suçlarıdır" diye konuştu.

Petrol ambargosu ve yeni yaptırım dalgası

AB Dışileri Bakanları toplantısında, Rusya'yı ve Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i "izole etmek için" yeni bir ekonomik yaptırım dalgası da görüşülecek. İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, "Şu anda Ukrayna'daki yıkımın boyutu dikkate alındığında, benim görüşüme göre, enerji sektörüne müdahale etmememiz, petrol ve kömür alımlarını durdurmamamız gerektiğini savunmak çok zor" dedi. Litvanyalı bakan Gabrielius Landsbergis de, "Petrol, Rusya bütçesi için en önemli gelir kaynağını temsil ediyor ve kolayca başka bir enerjiyle değiştirilebilir" görüşünü savundu.

Alman Bakan Baerbock da, "Yavaş yavaş, hızlandırılan bir yöntemle, kendimizi Rusya'ya fosil yakıt bağımlılığından kurtaracağız. Açıkça söylüyoruz ki, Rus hükümetini izole etmek için tüm ulaşım yollarını keseceğiz" diye konuştu.

Kremlin'den, AB'nin Rus petrolüne ambargosunun tartışacağı haberlerine, "Rus petrolüne yönelik olası bir Avrupa ambargosunun herkesi etkileyeceği" tepkisi geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskow, “Böyle bir ambargonun dünya petrol piyasası üzerinde çok ciddi bir etkisi olur. Avrupa'daki enerji piyasasına da zarar verir. Amerikalılar bu ambargodan hiçbir şey kaybetmezler, Avrupalılar’dan çok daha iyi hissedecekleri kesin" dedi.

Zelenki'den "tüm ticareti kesin" çağrısı

Bu arada yoğun diplomatik temaslarını sürdüren ve ülke parlamentolarına hitap ederek doğrudan yardım isteyen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dünyaya "Rusya ile tüm ticareti durdurun" çağrısı yaptı.

Önümüzdeki Çarşamba günü Fransa parlamentosuna hitap edecek olan Zelenski, Telegram üzerinden yayınladığı bir video mesajında, Avrupa Birliği'ni Rusya ile "tüm ticareti durdurmaya" ve özellikle enerji kaynaklarını reddetmeye çağırdı. Ukrayna Cumhurbaşkanı, "İşgalcilere tek bir Euro yok, tüm limanlarınızı onlara kapatın, mallarınızı göndermeyin, enerji kaynaklarını reddedin. Sizinle ticaret olmadan, şirketleriniz ve bankalarınız olmadan Rusya'nın bu savaş için parası kalmayacak" dedi.

Biden Polonya'yı ziyaret edecek

AB Dışişleri ve Savunma Bakanları toplantısının yanısıra bugün akşam üstü, ‘‘Quint Beşlisi’’ adı verilen ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya liderleri de video konferans yöntemiyle biraraya gelecek.

Perşembe günü ise NATO liderleri Brüksel'deki NATO karargahında toplanacak. Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in başkanlık edeceği toplantıya, ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. NATO zirvesi çerçevesinde liderlerin ikili temaslarda da bulunması bekleniyor.

Başkan Joe Biden, NATO zirvesinin ardından Polonya'ya giderek Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüşecek.

Perşembe sabahı ise Almanya'nın dönem başkanlığını yaptığı G7 zirvesi toplanacak. Avrupa'nın Rusya'ya karşı yaptırımların maksimum etkinliğini sağlamak için, ABD, Kanada, İngiltere ve Japonya ile yakın istişare içinde hazırladığı yaptırımlar görüşülecek.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG