Erişilebilirlik

Brüksel’de “Olağanüstü” Ukrayna Trafiği


AB dışişleri bakanları AB Yüksek Temsilcisi Ashton'ın başkanlık ettiği toplantıda Ukrayna konusunda ortak pozisyon belirlemeye çalıştı.
AB dışişleri bakanları AB Yüksek Temsilcisi Ashton'ın başkanlık ettiği toplantıda Ukrayna konusunda ortak pozisyon belirlemeye çalıştı.

Ukrayna’daki gelişmeler karşısında ortak tavır takınma çabası içinde olan AB, dışişleri bakanları toplantısının ardından liderler düzeyinde zirve düzenlemeye karar verirken Pazar günü toplanan Kuzey Atlantik Konseyi (NAC), Polonya’nın talebi üzerine bir kez daha toplanıyor

Ukrayna’daki gelişmelerin Rusya’nın askeri gücünü sahaya sürmesiyle farklı bir boyut kazandığı ortamda, pazar günü acilen Kuzey Atlantik Konseyi’ni (NAC) daimi temsilciler düzeyinde toplayarak Moskova’ya “Askerlerini çek” mesajı veren NATO’nun ardından Avrupa Birliği dışişleri bakanları olağanüstü nitelikli toplantıda bir araya geldi.

Toplantının Avrupa Birliği üyeleri açısından tam bir uzlaşı içinde geçtiğini söylemek pek mümkün değil. Bir kanatta Rusya’ya karşı ortak bir duruş sergilenmesinden yana olan ancak gerek kullanılacak kelimelerin tonu gerekse olası yaptırımlar konusunda oldukça yuvarlak ifadeler benimsenmesini isteyen ülkeler yer aldı.

Diğer kanatta ise köşeli açıklama talep eden, Moskova’ya net mesaj verilmesini isteyen ve yaptırım sözcüğünün çekinilmeden kullanılmasını isteyen ülkeler yer aldı.

Rusya’nın Ukrayna’daki askeri aktivitesi için işgal mi yoksa saldırı mı denileceğinin bile uzun uzun tartışıldığı toplantı sonrası yayımlanan sonuç bildirisinde, Rusya silahlı kuvvetlerinin “saldırısı” nedeniyle Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğünün açık ihlali güçlü şekilde kınandı.

Rusya Federasyon Konseyi’nin Ukrayna topraklarında silahlı kuvvetlerin kullanılmasına yetki veren kararını da kınayan Avrupa Birliği, Rusya’ya silahlı güçlerini derhal sürekli konuşlu oldukları üslere çekmesi çağrısı yaptı.

Rusya’nın gerilimi azaltıcı adımlar atmaması halinde yaptırımları devreye sokacağının sinyalini de veren Avrupa Birliği, dışişleri bakanlarının “olağanüstü” nitelikli toplantısıyla da yetinmeyecek.

Bu çerçevede Avrupa Birliği, üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını perşembe günü “olağanüstü” nitelikli bir zirvede bir araya getirme kararı aldı. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, liderlere davet mektubunu gönderdi. Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamada, zirvede, Ukrayna’daki son gelişmelerin ve gerginliğin azaltılması için izlenecek yolların ele alınacağı belirtildi.

Avrupa Birliği kanadındaki “olağanüstü” toplantılar kervanı uzarken NATO da bir “olağanüstü” nitelikli toplantı daha düzenleme kararı aldı. Polonya, “Taraflardan herhangi biri, taraflardan herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır" ifadelerinin yer aldığı NATO’nun 4. maddesinin aktive edilmesini talep etti.
Bu çağrıya olumlu yanıt veren NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, salı günü NAC’ın daimi temsilciler düzeyinde toplanmasına karar verdi.

Avrupa kanadında Ukrayna trafiğinin Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yarın yapacağı görüşmeyle, NATO kanadında ise, Moskova’nın yeşil ışık yakması halinde, çarşamba günü toplanması öngörülen NATO-Rusya Konseyi’yle devam etmesi öngörülüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG