Erişilebilirlik

Brüksel'de AB Liderlerinin Zor Seçimi


Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından AB'nin 4 anahtar yönetimine kimlerin geleceği konusu, Fransa ve Almanya'nın AB Komisyonu Başkanı üzerinde uzlaşamaması nedeniyle bilek güreşine dönüştü. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Brüksel'de yaptığı görüşme de krizi aşmaya yetmedi. Liderler, çalışma akşam yemeğine, bir isim üzerinde uzlaşma olmaksızın girdi. Uzlaşma sağlanmazsa, liderler 30 Haziran'da, yeni bir zirvede buluşacak.

Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin lideri, seçimlerin ardından yeni Avrupa'ya yön verecek dört önemli kurumun başkanlığına gelecek isimleri belirlemek ve üzerinde uzlaşılan isimleri Avrupa Parlamentosu'na sunmak üzere Brüksel'de bir araya geldi. Ancak zirve, bir uzlaşma yakalanması umudunu daha da azalttı.

AB Komisyonu, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve AB Dış İlişkiler Yüksek Komiserliği'ne kimlerin geleceği konusunda uzlaşma sağlanamayınca, liderler ikili ve çok taraflı görüşmeler düzenledi. Almanya ve Fransa'nın AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in yerine kimin geleceği konusunda uzlaşamamasından kaynaklanan kriz ikili görüşmelerde de aşılamadı.

"Papa bile daha kolay seçiliyor"

Kulislerde uzlaşma sağlanamadığı haberleri yayılınca, İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, "Anlaşılan bugün bir uzlaşma olmayacak. Papa'yı bile seçmek, komisyon başkanı seçmekten daha kolay" diyerek üç haftadır süren bilek güreşini alaylı bir dille eleştirdi.

Angela Merkel de, Brüksel'e geldiğinde, açık bir dille "Hala bir dizi sorun çözülebilmiş değil. Bugün bir çözüme ulaşamama olasılığı var" dedi. Macron da, "Acelemiz yok, 2 Haziran'daki parlamento toplantısı öncesi, Haziran sonuna kadar vaktimiz var" diyerek, pazarlıkları sürdürmekte kararlı olduğunu gösterdi.

Merkel ve Macron ile bir araya gelen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, görüşme sonrasında "iyimser olmaktan çok temkinliyim" diyerek görüşmeden bir uzlaşma çıkmadığının ilk işaretini verdi.

AB içinde ülke dengeleri ile AP içindeki grupların dengesini bir arada gözeten liderler, AP'deki 4 büyük grubun desteğini de alacak bir adayı belirlemek zorunda. Angela Merkel, Brüksel'de yeniden muhafazakar sağ grup PPE'nün adayı Alman Manfred Weber'in arkasında durmaya devam etti. Emmanuel Macron ise, gazetecilere, "Weber'in adayına kesinlikle karşı olduklarını, Komisyon başkanlığına bu makama yakışan, daha tecrübeli ve parlamento gruplarının üzerinde uzlaştığı bir ismin gelmesini arzuladıklarını" söyledi. Macron, 4 kilit makamdan 2'sine kadın yöneticilerin gelmesi isteğini de yineledi.

Uzlaşma isimleri ön plana çıktı

Bu sabah toplanan Yeşiller ve Sosyal Demokrat grup ise, Weber'in adaylığını desteklemediklerini açıklayarak, Merkel'e karşı Macron'un pazarlık gücünü arttırdı. Ancak Merkel de, Komisyon Başkanı Alman olmazsa Fransa'nın bu makamı almasına da izin vermeyeceğini dile getiriyor.

Paris ve Berlin arasındaki bu bilek güreşi, "uzlaşma isminin" öne çıkabileceği ihtimalini güçlendiriyor. Perşembe sabahı Danimarkalı uzlaşma isimleri Margrethe Vestager, Fransız Michel Barnier ile Belçika Başbakanı Charles Michel'in isimleri kulislerde konuşulmaya başladı. İnternet devlerinin vergilendirilmesi konusundaki kararlı tutumuyla dikkatleri toplayan AB Rekabet Komiseri Vestager'in ülkesi Danimarka'nın Euro bölgesi içinde olmaması başkanlık ihtimalini zayıflatıyor. Vestager, Perşembe sabahı "çok da iyimser olmadığını" kendisi açıkça dile getirdi.

Brexit müzakereleri ile adını duyuran Fransız diplomat 68 yaşındaki Michel Barnier ise bu makam için fazla yaşlı bulunuyor. Üstelik Fransız olması da Barnier'nin en büyük dezavantajı. Berlin, Weber'in yerine bir Fransız aday görmek istemiyor. Fransa ise bu sorunu Almanya'ya Avrupa Merkez Bankası başkanlığını önererek aşmaya çalışıyor.

Zirveden önce, Almanya'nın ancak Avrupa Merkez Bankası (BCE) Başkanlığı karşılığında Komisyon başkanlığından vazgeçebileceği de Brüksel kulislerinde dillendirildi. Merkel, Alman Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann'ı BCE'nün başına getirmek istiyor.

30 Haziran'da yeni zirve

Liderler, AB içindeki 4 anahtar başkanlık için aynı anda pazarlık yürütüyorlar. Komisyon Başkanlığı krizi çözüldüğü anda, diğer makamların seçimi de daha kolay olacak. İsimler belirlenirken, Doğu-Batı Avrupa, Kuzey-Güney dengesi, kadın erkek eşitliği ve parlamento içindeki denge kriterleri göz önünde bulundurulacak. Ancak uzlaşma sağlanamazsa, yeni seçilen Avrupa Parlamentosu'nun 2 Temmuz'daki toplantısından önce, 30 Haziran'da, yeni bir zirvede bir araya gelerek, son kez uzlaşma arayacaklar.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG