Erişilebilirlik

Brüksel Yaşama Tutunmaya Çalışıyor


Brüksel'in merkezindeki Borsa binası önünde spontane bir şekilde toplananlar, "Her şeye rağmen ayaktayız" mesajı vermeye çalıştı.
Brüksel'in merkezindeki Borsa binası önünde spontane bir şekilde toplananlar, "Her şeye rağmen ayaktayız" mesajı vermeye çalıştı.

Terör saldırılarıyla sarsılan ve günlük yaşamı altüst olan Brüksel bir yandan yas tutarken diğer yandan da yaralarını sarmaya çalışıyor. Sokaktaki halkın mevcut duruma ayak uydurma hızı yetkililerden daha fazla

Brüksel Havalimanı ile Avrupa Birliği kurumlarına çok yakın bir mesafede olan Maelbeek metro istasyonuna yönelik terör saldırıları Paris saldırılarından bu yana diken üstünde olan Brüksel’deki yaşamı temellerinden sarstı. Uzun süredir bu tür bir saldırının olup olmayacağından çok ne zaman olacağı tartışılsa da terör saldırısı tecrübesi son derece zayıf olan Brüksel bünyesinin bu tür saldırılara hazırlıklı olmadığını gösterdi.

Saldırıların yarattığı psikolojik ortam Brüksel üzerindeki ağırlığını hissettirmeyi sürdürdü. Sokaktaki insanların terör saldırılarına verdiği tepkiler de oldukça çeşitliydi. Ama en çok öne çıkan yaklaşım kaderci olanıydı. Brüksel’de yaşayanlarda günlük hayata devam etme, bir şekilde direnme çabası hissedilse de çoğu kişinin ağzından dökülen, “Bomba her an her yerde patlayabilir. Bu korkuyla yaşayıp hayatımı buna endeksleyemem. Başıma bir şey gelecekse ben istesem de istemesem de gelecek” şeklinde özetlenebilecek sözler genel havayı yansıtır nitelikteydi.

Brüksel Yaşamını Kaybedenleri Andı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Brüksel terör saldırılarıyla alışmaya istekli olmadığını saldırının ilk şokunu atlattıktan sonra ortaya koymaya başladı. Terör saldırılarına alışmama isteği hakim olmakla birlikte Brüksel’in saldırılarla yaşamayı öğrenmesi gerekiyor. Bundan sonra alınacak önlemlerin, izlenecek politikaların ve günlük hayata yansıtılacak uygulamaların da bu öğrenme sürecine dahil edilmesi gerekiyor.

Brükselliler, saldırıların ardından hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını bilmekle birlikte yaşamın eskisi gibi sürdürülmesinde ısrarlı. Ancak bu durum ve normal yaşam çabası korku, şüphe ve kaygının şu anda ön planda olmasını engellemiyor.

Paris saldırıları sonrasında Brüksel’de yaşananlarla saldırılar sonrasındaki durum kıyaslandığında ciddi bir fark göze çarpıyor. 13 Kasım sonrasındaki panik ve ne yapacağını bilememe hali bu kez pek göze çarpmıyor. Paris sonrası terörün tehdidinin kapattığı okullar, restoranlar, dükkanlar saldırılar sonrasında açık, o dönemde uzak durulmaya çalışılan toplu taşım araçları “Acaba?” diye sorularak binilse de kullanılmaya devam ediliyor.

Gelinen aşamada sokakta toplanıp dayanışma gösteren, teröre bir bakıma meydan okuyup alışılan değerleri koruma sürdürme kararlılığı gösteren Brüksel sakinlerinin mevcut duruma ayak uydurma konusunda yetkililerden daha hızlı olduğunu söylemek de mümkün.

Brüksel bir yandan yasını tutuyor diğer yandan yaşama tutunmaya çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG