Erişilebilirlik

Brüksel Saldırganının Kimliği Belirlendi


Uzun süredir terör tehdidi altında olan Brüksel, dün ciddi bir saldırının eşiğinden döndü. Brüksel’de bir istasyonda bir valizi patlatan, sonrasında etkisiz hale getirilen saldırganın Oussama Zariouh olduğu açıklandı

Dün Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Merkez Garı’nda yaşanan terör saldırısı girişimine ilişkin detaylar netleşti. Saldırı girişiminde bulunan ve yanındaki valizi patlatan ancak sonrasında devriye gezen askerler tarafından vurularak öldürülen kişinin 36 yaşındaki Faslı Oussama Zariouh olduğu açıklandı.

Adı özellikle Paris saldırıları sırasında sıkça duyulan Molenbeek’te ikamet eden Zariouh’un poliste terör bağlantılı kaydı yok. Bununla birlikte polis kayıtlarında uyuşturucu bağlantılı bir sicile sahip.

Brüksel Tren İstasyonu’nda Patlama Sesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Federal Savcılık olayın nasıl geliştiğine ilişkin de detaylı bilgi paylaştı. Federal Savcılık Sözcüsü Eric van der Sypt, patlamanın yerel saatle 20:44’te meydana geldiğini söyledi. Sypt’in anlatımına göre, Zariouh önce yolcuların arasında yürüdü, sonrasında yanındaki valizdeki düzeneği harekete geçirdi, bu kısmi bir patlamaya neden oldu.

Sonrasında raylara atladı, bu sırada içinde sıvı ve gaz şişeleri bulunan valizde bir patlama daha meydana geldi. Zariouh daha sonra terminal içinde koşmaya başladı ve “Allahu ekber” diye bağırarak bir askere doğru yöneldi. Devriye gezen asker Zariouh’u birden fazla mermi isabet edecek şekilde vurarak etkisiz hale getirdi.

Güvenlik birimleri, Zairouh’un evine operasyon düzenleyerek arama yaptı.

Durum değerlendirmesi yapılan Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına katılan Belçika Başbakanı Charles Michel, “Çok daha kötü sonuçlar doğurabilecek bir terör saldırısını atlattık” dedi.

Belçika, şu aşamada terör seviyesini mevcut düzeyinde tutma kararı alırken güvenlik önlemlerini son gelişmelere göre uyarlama yoluna gitti. Bugün yapılması öngörülen etkinliklerde herhangi bir program değişikliğine gidilmedi.

Brüksel 18 aydan fazla bir süredir alarm durumunda. Brüksel merkezli IŞİD militanlarının 2015 Kasım ayında Paris’te 130 kişiyi öldürmesi ve geçen yıl Mart ayında Brüksel Havaalanı ile metroya bombalı saldırı sonrası kentte olağanüstü güvenlik önlemleri uygulanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG