Erişilebilirlik

BRICS Ülkeleri Ticaret Konularını Görüşmek İçin Toplandı


BRICS ülkelerinin (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) sanayi liderleri, bu hafta Johannesburg’da buluşarak bir yıl önceki zirvede kararlaştırılan Afrika’da yatırımın artırılması, altyapının geliştirilmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi konularını tekrar ele aldı. Afrika büyük potansiyele sahip olmasına rağmen yatırımcıların önünde büyük zorluklar bulunuyor. Liderler bu sorunlarla başa çıkmaya hazır olduklarını söylüyor.

Geçtiğimiz yıllar içinde BRICS ülkeleri göz ardı edilemeyecek bir bloğa dönüştü. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, geçen yıl hızla büyüyen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın kendi aralarındaki ticaretin 6,1 trilyon dolarla toplam uluslararası ticaretinin yüzde 17’sini oluşturduğunu söyledi.

Ancak bu beş ülkenin önünde önemli zorluklar da bulunuyor. Kıtanın en gelişmiş ülkesi olan Güney Afrika’nın önümüzdeki 15 yıl içinde 400 milyar dolarlık altyapı yatırımına gereksinimi var. Ayrıca hükümetin pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre ülke nüfusunun yarısı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. İşsizlik oranı ise yüzde 26.

Ancak Afrika’da kapitalizmin merkezi olan Johannesburg’a iş dünyasından yüzlerce lideri BRICS’in iş konseyi görüşmesine çeken, kıtanın potansiyeli oldu.

BRICS ülkeleri toplamda dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasını ve dünya ekonomisinin yüzde 18’ini oluşturuyor. Güney Afrikalı yetkililer ayrıca Afrika’nın büyük yeraltı zenginliklerine de dikkat çekiyor. Bu kaynakların tahmini değeri 2,5 trilyon dolar.

BRICS’in iş konseyi toplantısına başkanlık yapan Güney Afrikalı milyarder Patrice Motsepe maden sektöründe ve sanayi önderlerinin arasındaki anlaşmaların hedefinin yoksulluğun ve işsizliğin azaltılması olduğunu söylüyor.

Motsepe ülkeler arasındaki ticaret, yatırım ve üretim bağlarının güçlenmesinin odaklandığı noktanın iş yaratımı olduğunu belirtti. Toplantıdaki tüm liderlerin gelişmekte olan ülkelerden geldiğine dikkat çeken Motsepe bu ülke vatandaşlarının yaşam standartlarının, iş bulma oranlarının, yaşam tarzlarının gelişmesinin kilit önemde olduğunu söyledi.

BRICS aynı zamanda yeni bir kalkınma bankası kurarak geleneksel yöntemlerle kaynak bulmakta zorlanan ülkelere yardım etmeyi planlıyor.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma sanayi önderlerinden altyapı, madencilik, imalat, enerji ve finans sektörü gibi ekonomiye en büyük etki edecek sektörlere yönelmeleri konusunda istekte bulundu. Cumhurbaşkanı aynı zamanda iş adamlarının eski iş modellerinden ayrılmalarını rica etti.

Zuma konuşmasında amaçlarının BRICS İş Konseyi olarak yeni iş modelleri ve yaklaşımları yaratmak için bir platform görevi yapmak ve kalkınmanın daha eşitlikçi ve kapsayıcı olması için çalışmak olduğunu söyledi.

Pazartesi günkü toplantıya katılan Afrika Birliği Komisyonu başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma iş konseyi görüşmelerinin yapıldığı lüks ortamların daha asil bir hedefin varlığını unutturduğunu söyledi.

Dlamini-Zuma bu toplantıların da fakirlikle mücadelenin bir parçası olduğunu ve bu tür görüşmelerin fakirliğin azaltılması, iş yaratımı ve insanlara gelir kaynağı yaratılması için çok önemli olduğunu söyledi.

Bugüne dek BRICS grubunun ilişkileri ticari ilişkilerin artışına neden oldu. Güney Afrika’nın BRICS ülkeleriyle ticareti 2012 yılında 29 milyar dolar seviyesindeydi ki bu Güney Afrika’nın gruba dahil edildiği geçen seneye oranla yüzde 11 bir artış anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG