Erişilebilirlik

Brezilya'nın İlk Kadın Cumhurbaşkanı Rousseff Göreve Başladı


Brezilya'nın İlk Kadın Cumhurbaşkanı Rousseff Göreve Başladı
Brezilya'nın İlk Kadın Cumhurbaşkanı Rousseff Göreve Başladı

Brezilya’nın ilk kadın cumhurbaşkanı bugün andiçerek göreve başladı. Dilma Rousseff cumhurbaşkanlığını Cumartesi günü başkent Brasilia'da Luiz Inacio Lula da Silva'dan devraldı.

Beş yıldır Silva'nın genel sekreteri olan Rousseff parlamentoya hitaben yaptığı ilk konuşmada Silva'nın reformlarını sürdürme sözü verdi, özellikle ekonomik ve sosyal alanda ilerlemeyi devam ettirmeyi vadetti.

Silva'nın cumhurbaşkanlığı döneminde Brezilya dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmuş, Rusya, Hindistan ve Çin'e yetişmişti. Silva'nın sekiz yıllık döneminde 30 milyon Brezilyalı'nın orta sınıfa katıldığı tahmin ediliyor. Yine de uzmanlara göre Rousseff birçok soruna çözüm bulmak zorunda.

Dilma Rousseff cumhurbaşkanlığına yükselişi geleneksel yollarla olmayan eski bir solcu gerilla lideri. Ailesi Bulgar göçmeni olan Rousseff 1960'larda Brezilya'da diktatörlüğe karşı gerilla mücadelesi vermiş bir politikacı.

Üç yıl hapis yatan Dilma Rousseff bu süre içinde işkence de görmüş, 1970'lerde Silva'nın İşçi Partisi'ne katılarak siyasi yolculuğunu sürdürmüş.

XS
SM
MD
LG