Erişilebilirlik

Brezilya'da Sosyal Sorunlar Sürüyor


Brezilya'da Sosyal Sorunlar Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Brezilya’da futbol adına inanılmaz anlar yaşanan Dünya Kupası sona ermek üzere. Kupa aynı zamanda tahliyeleriyle ve evden çıkarmalarıyla da akıllarda kalacak. Bu durumun, 2016 Olimpiyat Oyunları'na hazırlanan Brezilya’da tekrar yaşanması bekleniyor

Villa Autodromo, Rio de Janeiro’nun batısında düşük ve orta gelirli ailelerin yaşadığı bir bölge.

Daha önceleri Formula Bir otomobil yarışlarının yapıldığı pistin yakınında, 40 yıl önce kurulan bu yerleşim bölgesi artık tamamen yıkılmış durumda.

Belediye, burada yaşayan 500 aileyi daha tahliye ediyor. Ailelerin neredeyse üçte biri ayrılmış, evleri yıkılmış durumda.

Yıkımın nedeni buranın 2016 Olimpiyat Oyunları’nın merkezi yapılacak olması.

Ancak birçok evsahibi taşınmak istemiyor. Jane Nascimento, yerel sivil toplum kuruluşu üyesi: “Burada emlak spekülasyonu yapılıyor. Vila Autodromo, 40 yıldan fazla bir süredir burada. İlk kez balıkçılar tarafından kurulmuş.”

Nascimento, hükümetin halkın elektriğini keserek burayı terk etmeye zorladığını, arsalarına ve evlerine ücret ödemeden el koyma tehdidinde bulunduğunu belirtiyor.

Hükümet yetkilileri olimpiyatlar için buraya ihtiyaçları olduğunu söylüyor. Ancak yıllardır burada yaşayan Tadeu Marco Peixoto, buna inanmıyor: “Bu doğru değil, çünkü yaşadığımız bölge olimpiyatlar için kullanılması planlanan alana girmiyor. Bizim gitmemizi istiyorlar çünkü yoksulların zenginler arasında yaşamaması gerektiğini düşünüyorlar. Olimpiyatlar nedeniyle diyorlar ama bu yalnızca bir bahane.”

Tadeu, asıl amacın plaja yakın olan bu bölgenin emlak değerinin artmasından kaynaklandığını söylüyor. Buralara milyonlarca dolarlık evler, ofisler ve alışveriş merkezleri yapılması planlanıyor:

“Olimpiyatlara evsahipliği yapma hakkını kazanmadan önce kanalizasyonun yenilenmesi, yasal yoldan su sağlanması ve vergi toplanması planlanıyordu. Elimizde arsaların kayıtlı tapuları olmasına rağmen, şimdi bunların hiçbirini yapmak istemiyorlar.”

Tadeu, 21 yıl önce bu arsa için yaklaşık on bin dolar ödemiş. Şu anda arsanın değeri yüzbinlerce dolar. Tadeu, ona başka yerde yaşamasını sağlayacak ödeme yapılıncaya kadar burada kalmaya kararlı.

2014 Dünya Kupası öncesi, yetkililer Rio dahil, birçok kentteki onlarca mahalleyi boşalttı.

Tahliyeler nedeniyle yapılan protestolarda göstericiler, bu tür büyük organizasyonların sadece zenginlere yarar sağladığını savundu. İki yıl sonra Brezilya’nın yaz olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak olması, protestoların arkasının kesilmeyeceği anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG