Erişilebilirlik

Brezilya Tarihinin En Büyük Çevre Felaketiyle Karşı Karşıya


Brezilya’da bir maden atık barajının yıkılmasıyla meydana gelen felaketin ardından Çevre Bakanlığı, barajı işleten Vale madencilik şirketine 66 milyon dolar para cezası kesti.

Ülkenin güneybatısındaki Minas Gerais eyaletinde bulunan Brumadinho kasabasındaki barajın yıkılması sonucu meydana gelen çamur selinin ardından en az 10 kişinin cesedine ulaşıldı, ancak yüzlerce kişinin kayıp olduğu bildiriliyor.

Brezilya'nın en büyük çevre felaketinde helikopterler çamura saplananları kurtarmaya çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

​Yetkililer sel bölgesinde yaklaşık 300 kişinin mahsur kaldığını belirtti.

Eyalet Valisi Romeu Zema, kurtarma operasyonlarının devam ettiğini, ancak kayıp kişileri sağ bulma umudunun azaldığını söyledi.

Brezilya Çevre Bakanlığı, Vale şirketinin kazadan önce bir dizi kural ve çevre kirliliği ihlalleri yüzünden soruşturma altında olduğunu bildirdi.

Kayıplar arasında, kaza sırasında barajın idari kısmında öğle yemeği yiyen 200 çalışan da bulunuyor.

Televizyon görüntüleri, helikopterlerin yoğun çamurda mahsur kalan kişileri kurtarmaya çalıştığını gösteriyor. Felaket çok sayıda ev, araç ve tarım arazisinde de hasara yol açtı.

Yetkililer, düşük rakımlı bölgelerdeki evlerin derhal tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

Minas Gerais eyaletinde benzer bir kaza 2015 yılında meydana gelmiş ve yine Vale tarafından işletilen maden atık barajının çökmesi sonucu 19 kişi ölmüştü. Vale Avustralyalı madencilik şirketi BHP Billiton’a ait. 2015’teki kaza, milyonlarca tonluk zehirli demir atığının yüzlerce kilometrelik alanlara yayılmasına yol açmıştı.

Brezilya devlet başkanı açıklamasını Twitter'dan yaptı

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro bugün felaket bölgesini ziyaret etti, ancak gazetecilere hiçbir açıklama yapmadı.

Açıklamasını Twitter’dan yapmayı tercih eden Bolsonaro, “Böylesine bir manzarada duygusal olmamak çok zor” dedi ve gerçeklerin ortaya çıkması, suçluların yargı önüne çıkarılması ve yeni faciaların önlenmesi için yetkililerin elinden geleni yaptığını açıkladı.

Devlet Başkanı Bolsonaro’nun emriyle ordu kurtarma operasyonu için bin asker gönderdi. Askerler köpeklerden de yardım alıyor.

Olay Ocak ayında göreve başlayan Bolsonaro ve ekibinin yüz yüze geldiği ilk ulusal felaket oldu. Bunun Brezilya tarihinin de en büyük çevre felaketi olabileceği düşünülüyor.

Zararın boyutu henüz belirlenemedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG