Erişilebilirlik

Brexit’den Ekonomik Büyümeye Darbe


İngiltere Ticaret Odası 23 Haziran’daki Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararının önümüzdeki aylarda ülke ekonomisinde duraklamaya neden olacağı uyarısında bulundu.

İngiltere Ticaret Odası’ndan bugün yapılan açıklamada Brexit yani AB’den ayrılma kararının ardından yaşanan belirsizliğin ülkedeki yatırımlarda önemli bir düşüşe neden olduğu ifade edildi.

Ticaret odası ayrıca İngiltere’de gelecek yıl ekonomik büyüme oranını yüzde 2.3’ten yüzde 1’e indirdi.

Bu oran İngiltere’nin 2009 yılında küresel mali krizden çıkmaya başladığı dönemden bu yana en düşük büyüme oranı.

Ticaret Odası’nın açıklaması şirketlerin ve yatırımcıların Brexit süreci konusunda pek de iyimser olmadığının bir işareti olarak görülüyor.

İngiltere’de uluslararası ticaretten sorumlu bakan Liam Fox da geçtiğimiz günlerde İngiliz şirket yöneticilerini tembellikle suçlamış, bu şirketlerin AB dışında ticaret yapamaz hale geldiğini söylemişti.

Ticaret Odası Başkanı Francis Martin Brexit sürecinde politikacıların iş adamlarını desteklemesi gerektiğini söyledi.

Ticaret Odası’nın ekonomik büyümedeki düşüş tahmini İngiltere Merkez Bankası tahminleriyle de uyum içinde. Merkez Bankası bu yıl yüzde 2 olan büyüme oranının seneye yüzde 0.8 olacağını tahmin ediyor.

İngilizler için Brexitle ilgili başka bir olumsuz haber de AB'ye seyahatlerle ilgili.

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd Brexit sonrası İngiltere vatandaşlarının Avrupa seyahatlerinde vize başvurusunda bulunmak zorunda kalabileceklerini söyledi.

BBC'ye açıklamalarda bulunan Rudd, AB Komisyonu'nun Schengen bölgesine girişler için bir vize programı üstünde çalıştığını ifade etti.

Rudd bunu AB'nin İngiltere'ye Brexit'in tek taraflı değil çift taraflı bir süreç olduğunu hatırlatmak için yaptığı yorumunu getirdi.

Ana muhalefet partisi İşçi Parti'sinin gölge içişleri bakanı konumundaki Andy Burnham ise hükümeti kapsamlı bir Brexit planı olmamakla eleştirdi.

İngiltere vatandaşlarına AB'ye girişlerinde 50 sterlin tutarında geçici vize almak zorunda kalacakları konuşuluyor.

Ancak İngiltere'de çalışan göçmenler ya da AB içinde yaşayan İngiltere vatandaşlarının statüsü konusunda belirsizlik sürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG