Erişilebilirlik

Brexit’in İngiltere’ye Maliyeti 65 Milyon Sterlin


İngiltere’nin AB’den çıkma kararının ülkeye milyonlarca sterlinlik bir maliyete yol açabileceği uyarısı geldi.

İngiltere’de Hükümet Enstitüsü isimli vakfın hazırladığı rapora göre Brexit görüşmeleri için gereken memur istihdamı nedeniyle AB’den ayrılma sürecinin maliyeti 65 milyon Sterlin’e çıkabilir. Bu görüşmeler için 500 ek devlet görevlisinin işe alınacağı tahmin ediliyor.

Raporda ayrıca Brexit görüşmelerinde rol almak isteyen bakanlar arasındaki çekişmelerin ve müzakerelere yönelik strateji eksikliğinin de büyük bir zaman kaybına yol açacağı tespiti yapılıyor.

“Brexit’i Planlama” başlıklı raporda İngiltere hükümetinin Brexit müzakereleri için sorumluluğu Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Brexit’ten Sorumlu Bakan David Davis ve Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox arasında paylaştırdığı belirtildi.

Rapor hükümetin bir müzakere strateji eksikliği yaşadığına ve acilen bir eylem planı hazırlaması gerektiğine işaret ediyor.

“Brexit uzun sürebilir”

Brexit’in ne zaman başlayacağı ve ne kadar süreceği de ülkedeki tartışma konularından biri.

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, geçen hafta yaptığı açıklamada AB Antlaşması’nın 50. maddesini gelecek yılın başında yürürlüğe sokacaklarını söyledi.

Johnson, AB’den çıkış sürecinin planlanan iki yıldan daha kısa sürede biteceği görüşünü de savundu.

Ancak uzmanlar bu konuda Johnson ile aynı fikirde değil.

“Open Europe” isimli düşünce kuruluşunun direktörü Stephen Booth İngiltere’nin AB’den çıkışının tek seferlik bir olay olmayacağı, yavaş ve aşamalı bir süreç olacağı kanısında.

Hükümet Enstitüsü’nden Hannah White, İngiliz yetkililerin AB ile yeni bir ticaret anlaşması arayışlarının iki yıldan daha uzun süreceğini gözönüne almaları gerektiğini söylüyor.

Müzakereler sonucunda ulaşılan anlaşmanın 27 AB üyesi ülkede de onaydan geçmesi bekleniyor.

Uzmanlar farklı hükümet kademelerinde ve ekonomik sektörlerde uzlaşı noktalarının ele alınması gerektiği kanısında.

Boris Johnson’un açıklamaları alay konusu

Boris Johnson’un Türkiye’de temasları sırasında AB’ye yönelik açıklamaları hem yerel medyada hem de AB tarafında alay konusu oldu.

AB’den çıkmak için kampanya yürüten İngiltere Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemesi İngiltere medyasının gündemine oturdu.

AB’nin Brexit görüşmelerinden sorumlu Avrupa Parlamentosu üyesi Guy Verhofstadt, Facebook sayfasına yazdığı mesajında “Yani Türkiye yakında AB’ye üye olacağı için İngiltere’nin AB’den çıkması gerektiğini savunan Boris Johnson şimdi Türkiye’ye AB’ye üyeliğinde yardım etmek istiyor” ifadelerini kullandı.

Brexit etkileri için mali teşvik

Son olarak İngiltere’nin Brexit’in ekonomik etkilerini azaltmak için mali teşviklerin sunulması gündemde.

İngiltere Merkez Bankası yetkililerinden Minouche Şafik, AB’den çıkma şokunu azaltmak için faiz indirimi gibi bir mali adım atılabileceğini söyledi.

Şafik “İngiltere’nin referandum sonrası kayda değer bir şok yaşadığından kuşkum yok. Ekonomik yavaşlamanın daha tehlikeli olmaması için bir noktada mali teşvik adımı gerekli olacak,” dedi.

Brexit’in İngiltere’ye Maliyeti 65 Milyon Sterlin
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG