Erişilebilirlik

Brexit’in Ertelenmesini Merkel mi Sağladı?


Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin Brexit'in ertelenmesi konusunda anlaşması ve İngiltere'ye 31 Ekim'e kadar ek süre tanıması Berlin’de farklı tepkilere neden oldu. Erteleme kararı sonrasında yapılan analizlerde, Başbakan Angela Merkel’in, İngiltere'nin AB'den düzensiz bir biçimde çıkmasını engelleyebilmek için diğer AB üyelerini ikna ettiği öne sürüldü.

Merkel, varılan uzlaşıdan memnun olduğunu ifade ederek, "çok yoğun ve çok iyi bir akşam geçti" dedi. Alman basınında, Merkel’e kıyasla Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Brexit için daha kısa bir süre tanınmasını istediği, ancak son sözü Alman başbakanın söylediği vurgulandı. Merkel geçen Salı günü Berlin’de İngiltere Başbakanı Theresa May’le bir araya gelmiş, Brexit'in 2019 yılı sonuna veya 2020 yılı başına kadar ertelenmesinin AB’nin ve Almanya’nın çıkarına olacağnı söylemişti.

Brexit'in ertelenmesi konusunda uzlaşmayı değerlendiren Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas, sürenin uzatılmasının İngiltere’yle yeniden masaya oturma anlamına gelmediğini belirtti. Amacın düzensiz bir Brexit’i engellemek olduğunu ifade eden Maas, "Brexit anlaşması konusunda pazarlık yapılacağını düşünenlere, yanıldıklarını hatırlatmak istiyorum" dedi.

Federal Parlamento Dış Politika Konseyi Başkanı Norbert Röttgen ise, İngiltere’ye daha uzun süre verilmesinin daha iyi olacağını, ancak bunu Macron’un engellediğini öne sürdü. Röttgen, "Macron ülkesindeki seçimleri ve kendi çıkarlarını Avrupa’nın değerlerinden daha önemli görüyor" şeklinde görüş belirtti.

Brexit’in ertelenmesine Alman sanayi dünyasından gelen tepkiler ise, genelde olumsuz oldu. Alman Sanayi Birliği (BDI) Başkanı Dieter Kempf, "Brexit’in uzatılması işverenler arasındaki güvensizliği arttıyor" dedi. Alman Dış Ticaret Odası Başkanı Holger Bingmann, Brexit’in uzatılmasını eleştirerek, "Avrupa kısa vadeli olarak kaosu önledi. Ama bunun ekonomik bedeli çok ağır. Önümüzdeki aylarda da, kıta Avrupa’sında ve İngiltere’de yatırımcılar arasındaki felç duygusu sürecek" şeklinde konuştu.

Yaklaşık 120 milyar Euro’luk ticaret hacmi ile İngiltere, geçen yıl Almanya'nın en önemli ticaret ortakları içinde altıncı sırada yer aldı. Alman ekonomistler, söz konusu hacmin bu yıl 80 milyar Euro’nun altına ineceğinden ve bunun da yan etkisi olarak ekonomik büyümenin tahmin edilenden çok daha düşük seviyelerde kalacağından yola çıkıyor. Geçen hafta Almanya'nın önde gelen beş ekonomik araştırma kurumu, Brexit’le bağlantılı olarak ekonominin bu yıl yüzde 0,8 oranında büyüyeceğini öngörmüştü.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG