Erişilebilirlik

Brexit Sonrası Londra'nın Tahtını Hangi Avrupa Kenti Alacak?


Brexit Sonrası Londra'nın Tahtını Hangi Avrupa Kenti Alacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Londra ve New York, küresel finansın merkezleri olarak kabul edilir. Ancak Avrupa Birliği’nden çıkış anlamında kullanılan Brexit kararı, İngiltere’nin Avrupa finans sektöründeki liderliğini tehdit ediyor. Brexit, Londra’nın Avrupa Birliği ülkelerine vergisiz hizmet satış ayrıcalığının sona ermesi anlamına geliyor.

Avrupa Birliği’ni ve beraberindeki 500 milyonluk ortak pazara erişimi terk etme kararı Londra’yı sarstı. Ancak diğer AB liderleri, Avrupa göç politikasına uymak istemediği için birlikten ayrılmayı seçen İngilizlerin ortak pazara erişmesine karşı çıkıyor.

İngiltere’nin ortak pazardan çıkma yoluna girmesiyle, diğer Avrupa kentleri, Londra’nın finans sektöründeki konumuna göz dikmeye başladı.

Frankfurt ve Paris, finans liderliğine en uygun kentler arasında gösteriliyor. Fransız hükümeti, Brexit kararından dolayı Londra’dan kaçmak isteyen firmaların önüne kırmızı halı sereceğini açıkladı. Fransa, vergi sistemini yabancı firmalara cazip kılma sözü veriyor.

Londra aynı zamanda Avrupa’nın teknoloji lideri. Silikon Kavşağı adıyla anılan bölgede 3000’den fazla teknoloji firması faaliyet gösteriyor.

Avrupa’nın en büyük ikinci teknoloji kenti Berlin, Londra’nın yerini alabilir. Berlin, daha düşük emlak fiyatlarıyla da öne çıkıyor.

Öte yandan, New York Times gazetesi, Londra’nın yerini alabilecek en iyi kentin, küresel bağlantıları, İngilizce konuşan nüfusu ve yabancıları cezbetmesiyle Amsterdam olduğunu yazdı.

Ancak Londra’yı destekleyenlere göre, kent Avrupa’nın bir numarası olmayı sürdürecek, çünkü firma sahipleri Londra'da kalmak istiyor.

Londra, İngiltere’nin ulusal bütçesine yaklaşık yüzde 25 oranında katkı sağlıyor. Brexit kararı Londra’yı belirsizliğe sürüklerken, Avrupa’daki rakip kentler bu durumu yakından izliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG