Erişilebilirlik

Brexit Müzakareleri Gecikiyor mu?


Avrupa Birliği gelecek hafta İngiltere ile başlaması planlanan Brexit görüşmelerinin gecikebileceğine işaret etti. Bununla birlikte, Avrupa Komisyonu Sözcüsü Alexander Winterstein, teknik görüşmelerin bu hafta bile başlayabileceğini söyledi.

Winterstein, Brexit görüşmelerinin planlandığı gibi 19 Haziran’da başlayıp-başlamayacağı konusundaki bir soruyu, “Bu konuda bir şey söylemem zor, çünkü bu tamamen bizim elimizde olan bir durum değil” dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, parlamentoda çoğunluğu kaybettiği seçimlerin ardından azınlık hükümeti kurmak üzere Kuzey İrlanda’dan bir partiyle görüşmeler yürütüyor. Bu çerçevede Kraliçe’nin gelecek Pazartesi günü yapması beklenen hükümet gündemiyle ilgili konuşmasını da erteleyebileceği tahminleri yapılıyor.

Erken seçime gitme kararını açıklamadan önce, May, Mart ayında Brexit görüşmeleri için 2 yıl süre öngördüğünü belirtmişti.

İngiltere’nin Brexit görüşmelerini yürütecek isim David Davis de gelecek hafta başlaması planlanan müzakerelerin gecikebileceğini söyledi.

Davis ayrıca ticaret konusuna geçmeden önce hükümetin ayrılık sürecine odaklanacağını söyledi.

Avrupa Birliği, önce Brexit görüşmelerinde ilerleme sağlanmasını ardından ticari anlaşmalar konusuna geçilmesini istiyor. İngiltere ise iki konudaki müzakerelerin eş zamanlı yapılmasını tercih ediyordu.

Davis’in bu açıklamasıyla, İngiltere hükümetinin, May’in geçen haftaki seçimde çoğunluğu kaybetmesinin ardından AB çizgisine geldiği görülüyor.

Başbakan Pazartesi günü partisinin liderleriyle görüşüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG