Erişilebilirlik

Brexit İçin Türkiye Örneği


Brexit İçin Türkiye Örneği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

İngiltere'nin Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox ülkesinin Avrupa Birliği’nden ayrılma (Brexit) süreciyle ilgili olarak Türkiye'yi örnek gösterdi ve AB ile kısmi Gümrük Birliği Anlaşması yapılabileceğini söyledi.

BBC televizyonuna demeç veren Fox, hükümet olarak Brexit ile ilgili farklı seçenekleri değerlendirmek istediklerini kaydetti.

Fox, "Farklı şeyleri ele almak istiyoruz. Sadece iki seçenek yok. İnsanlar sanki haşlanmış yumurta gibi sert ya da yumuşak Brexit'ten söz ediyorlar. Konu bundan çok daha karmaşık. Örneğin Türkiye, Gümrük Birliği'nin bazı bölümlerinde var diğerlerinde yok," diye konuştu.

Fox, Temmuz ayında İngiltere'nin Gümrük Birliği'nden bütünüyle ayrılması gerektiğini söylemişti.

Fox'un son açıklamaları İngiltere hükümetinin mal ve hizmetlerin dolaşımını düzenleyen Gümrük Birliği konusunda Brüksel ile bir uzlaşı anlaşması arayışında olduğu yorumlarına neden oldu.

Fox, konuşmasında "Ticarette sürekliliğin devamının sağlanmasının önemli" olduğunu vurguladı ve tüm meseleleri ele aldıktan sonra konuyu kabine toplantısında değerlendireceklerini söyledi.

Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması sadece malların dolaşımını düzenlerken diğer AB ülkelerinde buna hizmet dolaşımı da giriyor.

Uzmanlar İngiltere'nin Gümrük Birliği'nde kalma kararı vermesi durumunda AB'nin ortak tarifelerini uygulamaya mecbur kalacağı ve Fox'un üçüncü ülkelerle ticari anlaşmalar yapmasına engel oluşturacağı görüşünde.

Fox ayrıca İngiltere'nin AB ile ortak pazar konusunda geçici bir anlaşmaya varmayı hedeflediğini ancak bu anlaşmanın süresinin de önemli olduğunu belirtmişti.

Geçen hafta İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond da AB ile ticari anlaşmaya yönelik müzakerelerin iki yıldan daha uzun sürmesi gerektiğini ve bunun için geçici bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu açıklamıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG