Erişilebilirlik

Brexit Finans Şirketlerini 'Vuracak'


İngiltere Mali Piyasaları Kontrol Dairesi (Financial Conduct Authority - FCA) ülkenin AB'den çıkmasının ardından finans sektöründeki binlerce şirketin doğrudan etkileneceğini açıkladı.

FCA'nın bugün kamuoyuna yansıyan bulgularına göre AB ülkeleriyle çalışan 5.500 İngiliz şirketinin geleceği tehlikede olabilir.

Bu, Londra'nın dünyanın önemli finans merkezi konumunu da yakından etkileyecek.

Londra'daki bankalar ve finans şirketleri AB ülkeleriyle Avrupa Pasaport Rejimi çerçevesinde iş yapıyor.

Avrupa Pasaport Hakları Tüzüğü hükümlerine göre kredi kuruluşları AB içinde tek pasaport rejiminden yararlanabiliyor. Buna göre şirketler AB ya da Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) ülkelerinde şube açma, hizmet verme veya geçiş yapma hakkına sahip.

FCA'nın açıkladığı rakamlara göre merkezleri AB ya da AEA ülkelerinde bulunan 8 binden fazla şirket de bu çerçevede İngiltere içinde faaliyet gösteriyor.

Londra'daki finans çevresi ise Brexit sonrası bu hakların kaybedileceği endişesi içinde. Avrupa Pasaport Rejimi'nden faydalanan şirketler Avrupa'da istedikleri ülkede ruhsat gerekmeksizin faaliyet gösterebiliyor.

FCA raporunu kamuoyuna açıklayan İngiltere parlamentosu Hazine Komisyonu Başkanı Milletvekili Andrew Tyrie, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada "Ticaret riskinin kayda değer olacağını" söyledi.

Tyrie, "Alternatif anlaşmaların hiçbirisi İngiltere'ye finans hizmeti düzenlemesinde ihtiyacı olan etki ve kontrol olanağını, mevcut pasaport hakları kadar sağlayamaz," dedi.

İngiliz şirketlerinin bugün itibariyle elinde bulundurduğu bankacılık pasaport haklarının sayısı 336 bin 421.

Pek çok şirket farklı ülkelerde farklı sektörlerde faaliyet gösteriyor. Bu haklar yatırım bankacılığı, kurumsal kredi, sigorta, portföy yönetimi gibi farklı alanları kapsıyor.

FCA'nın raporundan önce Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann da Pazartesi günü İngiltere'nin "sert bir Brexit" yaşaması halinde bankaların Avrupa pasaport haklarından vazgeçmek zorunda kalacaklarını açıklamıştı.

Bunun Londra'nın finans merkezi statüsünü etkileyeceğini de söyleyen Weidmann, "Eğer bu olursa finans merkezi ve mali kurumlarıyla Frankfurt cazip olabilir," dedi.

Weidmann bankacılık pasaport haklarının "Tek pazara bağlı olduğunu ve İngiltere, Avrupa Ekonomik Alanı içinde kalmazsa otomatik olarak son bulacağını" da sözlerine ekledi.

"İngiltere'nin vasat ekonomisi Brexit’le dibe vurabilir"

Brexit'in İngiltere ekonomisine etkilerine yönelik başka bir uyarı da merkezi Londra'da bulunan düşünce kuruluşu Avrupa Reform Merkezi'nden geldi.

Diğer Batı Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında vasat bir ekonomik performans gösteren İngiltere'yi Brexit'in ardından çok daha kötü bir ekonomik gelecek beklediği belirtildi.

İngiltere ekonomisinin Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'yla kıyaslandığı raporda, ülkenin ekonomik büyümesinin 2000 ve 2015 yılları arasında Fransa, İspanya ve Almanya'nın gerisinde kaldığı belirtiliyor.

AB'nin büyük ekonomileri arasında İngiltere'nin sadece dördüncü sırada geldiğinin açıklandığı raporda ortalama bir İngiltere vatandaşının aynı gelir düzeyini elde etmek için ortalama bir Fransız ve Alman vatandaşından daha çok çalışması gerektiği kaydedildi.

İngiltere'nin ekonomik performansını "vasat" olarak niteleyen rapor ekonomik gelişmenin Londra ve çevresinde yaşandığını, ülkenin diğer bölgelerinde hissedilmediğini vurguluyor.

Raporda ayrıca İngiltere'nin diğer büyük AB ülkelerine kıyasla otoban, tren yolu ve hava ulaşımı için çok daha az yatırım yaptığı ifade edildi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG