Erişilebilirlik

Brexit Cebelitarık Krizini Yeniden Gündeme Getirdi


Brexit Cebelitarık Krizini Yeniden Gündeme Getirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

İngiltere’nin Brexit yani Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci resmen başladı. Ancak, Londra, Cebelitarık’ın egemenliği konusunda Brüksel ve İspanya ile hararetli bir tartışmaya girmiş durumda. Brexit’in önde gelen destekçilerinden biri, İngiltere’nin bu sorun yüzünden savaşa bile girmeye hazır olduğunu söylese de, İngiltere Başbakanı Theresa May açıklamalarında bu olasılığı gündeme getirmedi.

Cebelitarık, 300 yılı aşkın bir süre önce, Madrid tarafından İngiltere’ye bırakılmış. O zamandan beri de, Cebelitarık iki ülke arasında gerilime neden oluyor.

Avrupa Birliği, geçtiğimiz günlerde yayınladığı müzakere kurallarında, birlik ve İngiltere arasında yapılacak hiçbir anlaşmanın, İspanya onay vermediği sürece, Cebelitarık için geçerli olmayacağını bildirdi: “Artık İngiltere, AB’de olmadığına göre, Avrupa Birliği sadece üyelerinin çıkarlarını koruyacak. Bu durumda da, üyelere düşen görev İspanya’yı korumak. Yani İngiltere’nin bu tartışmada yeri yok.”

AB’nin Cebelitarık’ı kapsaması, birçok İngiliz milletvekilini kızdırdı.

Bu arada, geçtiğimiz günlerde İngiltere’yle Arjantin arasındaki Falklands Savaşı’nın 35’inci yıldönümünü anıldı.

Muhafazakar Parti eski lideri Michael Howard, Falklands Savaşı’na gönderme yaptığı basın açıklamasında, Başbakan Theresa May’in Cebelitarık için savaşa girmeye hazır olduğunu söyledi: “35 yıl önce bu hafta, başka bir kadın başbakan, küçük bir İngiliz toplumunu, İspanyolca konuşulan başka bir ülkeye karşı korumak için, dünyanın öbür ucuna birlik gönderdi. Ve ben kesinlikle eminim ki bugünkü başbakanımız da Cebelitarık halkının yanında olduğunu göstermek için aynı kararlılığı sergileyecek.”

İspanya, İngiltere’nin üslubuna şaşırdığını bildirdi: “Falkland Savaşı’nı bugünkü tartışmaya karıştırmak çok yersiz. Açıkçası görülen o ki, İngiltere’de birileri kendisini kontrol edemiyor. Oysa bunun için hiçbir neden yok.”

Cebelitarık sakinlerinin geleceği belirsiz. Halkın yüzde 96’sı AB’de kalmak istiyor. Uzmanlar, bölge ekonomisinin, Ortak Pazar üyeliğine ihtiyacı olduğunu söylüyor: “İspanya’nın Cebelitarık’ı alması veya Cebelitarık’taki İngiliz egemenliğinin tehdit edilmesinden çok, Cebelitarık ekonomisinin tehdit altında olması söz konusu.”

Buarada İspanya, bağımsız bir İskoçya’nın AB’ye katılmasını veto etmeyeceğini açıklayarak İngiltere’ye bir darbe daha vurdu. Bu da, Birleşik Krallık’ta Brexit sonrası dağılma olma ihtimalini gündeme getirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG