Erişilebilirlik

Brett Kavanaugh ABD Anayasa Mahkemesi'nin Yeni Üyesi


Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh

Başkan Donald Trump'ın Anayasa Mahkemesi yargıcı adayı Brett Kavanaugh'nun ataması, son haftalarda yaşanan tartışmalı sürece rağmen 100 üyeli Senato'nun 50 üyesinin oy çoğunluğuyla onaylandı. Aleyhte oy kullanan Demokrat Partili senatör sayısı 48'de kaldı.

53 yaşındaki Brett Kavanaugh, 9 üyeli Anayasa Mahkemesi'nin en genç üyesi olacak. ABD Anayasa Mahkemesi üyeliği ömür boyu yürütülüyor. Kavanaugh'un onay süreci kendisine yönelik cinsel saldırı suçlamaları, karakter ve mizacı konusundaki tartışmaların gölgesinde geçmişti.

Nispeten kısa geçen oylama süreci Senato Genel Kurulu'nda zaman zaman protestolara sahne oldu. Salona inen bazı izleyiciler, Senato oturumuna başkanlık eden Başkan Yardımıcısı Mike Pence'in talebiyle görevliler tarafından dışarı çıkarıldı. Pence oylamadan sonra "Sonuca itirazı olanlar var mı?" diye sordu ve resmi sonucu "48 aleyhte oya karşı 50 lehte oy" olarak açıkladı. Mike Pence 100 üyeli Senato'daki oylamanın eşit çıkması durumunda dengeyi bozacak oyu kullanmak üzere Genel Kurul oylamasında hazır bulundu.

Sonuca ilk tepki Başkan Donald Trump'tan geldi. Trump attığı Twitter mesajında, kendi adayı ve Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyesini onayladığı için Senato'yu kutladı. Trump Kavanaugh'dan "HARİKA ADAY" diye söz ettiği mesajında "Bugün atama emrini imzalayacağım ve o da yemin ederek görevine başlayacak. Çok heyecanlı!" diye devam etti.

Senato kararı sonuçlanmasına rağmen Anayasa Mahkemesi dışında Kavanaugh karşıtlarının yürüttüğü gösteriler hala devam etti. Senato'da çoğunluğu temsil eden Cumhuriyetçi Parti grup lideri Mitch McConnell, "Öfkeli kalabalıklar bizi yıldıramadı. Sonuçtan hiç bu kadar gurur duymamıştım" diye konuştu.

Senato Demokrat Parti azınlık grubu lideri Chuck Schumer oylama öncesi yaptığı açıklamada, bu oylamanın 6 Kasım'daki Kongre ara seçimlerinde çok sayıda Demokrat Partili seçmeni sandık başına götüreceğini söyledi. Kongre'nin iki kanadında çoğunluk Cumhuriyetçi Parti'nin elinde. 2014'teki en son Kongre ara seçimlerinde ülke genelinde seçime katılım oranı yüzde 35'te kalmıştı.

Dün hala kararsız oldukları bilinen Cumhuriyetçi Partili Senatör Susan Collins ve Demokrat Partili Senatör Joe Manchin’in Kavanaugh lehinde oy kullanacaklarını açıklamıştı.

Maine Senatörü Susan Collins
Maine Senatörü Susan Collins

Susan Collins, Kavanaugh’ya yönelik cinsel saldırı iddialarıyla ilgili yeterli delil bulunmamasını gerekçe gösterdi, ancak bu kararının cinsel saldırı iddialarını hafife alıyor olduğu şeklinde yorumlanmaması gerektiğini söyledi.

Demokrat Senatör Manchin de, iddialarla ilgili yürütülen FBI soruşturması da dahil elindeki tüm bilgilerin oyunu Kavanaugh lehinde kullanması için yeterli gerekçe verdiğini kaydetti.

Kavanaugh'nun lehinde oy verecek Demokrat Senatör Joe Manchin'in ofisi dışında toplanan göstericiler
Kavanaugh'nun lehinde oy verecek Demokrat Senatör Joe Manchin'in ofisi dışında toplanan göstericiler

Brett Kavanaugh aleyhinde oy kullanması beklenen tek Cumhuriyetçi Senatör Lisa Murkowski olacaktı. Ancak Murkowski, kızının Montana eyaletindeki düğününe katılacağı için oylamada olmayacak Cumhuriyetçi Senatör Steve Daines’in yerini doldurmak amacıyla Senato Genel Kurulu'nda hazır bulundu ve çekimser kalarak sonucun partisi aleyhinde değişmesini önledi.

Anayasa Mahkemesi dışında toplanan Kavanaugh karşıtı göstericiler
Anayasa Mahkemesi dışında toplanan Kavanaugh karşıtı göstericiler

Kavanaugh’un Anayasa Mahkemesi üyeliğinin onaylanması mahkemedeki üye dengesinin muhafazakarla yönünde kaymasına yol açacak. Yeni yargıç adayının, atamasının onaylanması durumunda, 1973 yılında yine Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanan kürtaj hakkı yasasını geri çevirme niyeti olduğu yönünde kaygılar mevcut. Mahkemenin iki kadın yargıcı Elena Kagan ve Sonia Sotomayor, dün yaptıkları açıklamalarda mahkemede partizanlığın artacağı yönünde kaygılarını dile getirdi. Dün Princeton Üniversitesi’nde konuşma yapan Kagan, ne Kavanaugh, ne de onu aday gösteren Başkan Donald Trump’ın adını vererek bölünmüşlüğe vurgu yaptı ve Anayasa Mahkemesi’nin adil ve tarafsız yapısını koruması gerektiğini söyledi. Kagan, siyasette yaşanan kutuplaşmanın şimdi de ülkenin en yüksek yargı organını tehdit ettiğine dikkati çekti.

Anayasa Mahkemesi dışında toplanan Kavanaugh karşıtı göstericiler
Anayasa Mahkemesi dışında toplanan Kavanaugh karşıtı göstericiler

Sotomayor ise, mahkemenin diğer üyelerinden Clarence Thomas’la sıklıkla yaşadığı görüş ayrılığını örnek verdi: “Eğer hastaysanız, ailenizde biri ölürse, ilk çiçek gönderen Clarence Thomas olur” diye konuştu ve Thomas’la ne kadar görüş ayrılığına düşse de içinde daima iyi bir insan yattığını söyledi.

Brett Kavanaugh, Christine Blasey Ford tarafından 1980’li yıllarda kendisine tecavüz etme girişiminde bulunduğu suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Ford’un ardından Senato Adalet Komisyonu’na ifade veren Kavanaugh, Profesör Ford’un suçlamalarını reddetti.

Kavanaugh'u lise yıllarında kendine tecavüz etmeye çalışmakla suçlayan Prof. Christine Blasey Ford
Kavanaugh'u lise yıllarında kendine tecavüz etmeye çalışmakla suçlayan Prof. Christine Blasey Ford

Senato dün sabah Brett Kavanaugh’la ilgili genel kurul görüşmelerini tamamlayarak nihai oylamaya geçilmesini kararlaştırmıştı. Konuyla ilgili önerge 49’a karşı 51 oyla kabul edilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG