Erişilebilirlik

Brahimi Suriye Konferansı İçin Bölge Turunda


Ürdün Kralı Abdullah II, solda, Lakhdar Brahimi, sağda, Amman, Ürdün, 23 Ekim 2013.
Ürdün Kralı Abdullah II, solda, Lakhdar Brahimi, sağda, Amman, Ürdün, 23 Ekim 2013.

Cenevre’de yapılacak Suriye barış konferansı için destek arayışlarını sürdüren BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi, Ürdün’den sonra Katar, Türkiye, İran ve Suriye’ye gidecek

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi, Cenevre’de yapılacak Suriye barış konferansı için destek arayışlarını Ortadoğu ülkelerine yaptığı ziyaretlerle sürdürüyor.

Konferansa kimlerin, hangi koşullar altında katılacağı konusunda önemli soru işaretleri bulunuyor.

Suriye için siyasi çözüm planını anlatmak üzere Ürdün’de bulunan Lakhdar Brahimi’nin önümüzdeki günlerde Katar, Türkiye, İran e Suriye’ye de uğraması, ardından iki hafta içinde BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin temsilcileriyle Cenevre’de bir araya gelmesi planlanıyor.

Dün Londra’da düzenlenen Suriye’nin Dostları toplantısında 11 katılımcı ülkenin temsilcileri, Suriye muhalefetini Cenevre’de düzenlenecek barış görüşmelerine katılmaya ikna etmeye çalıştı.

Suriye muhalefeti Cenevre 2 adlı toplantıya katılmama konusunda ısrarlı. Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Carba, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın görevini bırakması garantilenmeden Cenevre görüşmelerine katılmayı reddediyor. Carba, Suriye’de insani krizin sorumlusu olan Beşar Esat yönetiminin görüşmelere çağrılmasının, tüm tarafları gülünç duruma düşürdüğünü savundu. Beşar Esat’ın uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanmasını isteyen Carba, mevcut koşullarda Cenevre 2 görüşmelerinin başarıya ulaşamayacağı görüşünde.

Amerikalı ve İngiliz yetkililer, tüm tarafları görüşme masasına çağırmayı sürdürdü. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Esat’ın eninde sonunda görevini bırakmak zorunda kalacağını, kendi görüşlerinin de Ahmet Carba gibi, ‘barışçı ve demokratik bir Suriye içinde Beşar Esat’ın yeri olmadığı’ yönünde olduğunu açıkladı.

Öte yandan Beşar Esat, hafta başında verdiği bir demeçte Suriye’de yapılacak olası seçimlere katılabileceğini açıkladı.

Lahey’de ise, Suriye’nin kimyasal silah stoklarını denetlemekle görevli Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), bu ülkedeki 23 tesisten 18’ine gidildiğini ve bunların çoğunda kimyasal silah üretiminde kullanılan teçhizatın imha edildiğini bildirdi.

Suriye kimyasal silahlarının imhası için Pazar gününe kadar bir plan sunmak zorunda. OPCW, ardından bu silahların 2014 ortasına kadar imhasını öngören bir takvim hazırlayacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG