Erişilebilirlik

Brahimi Cenevre-2 İçin Ortadoğu Turunda


Lakhdar Brahimi (solda) hafta başında Londra'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yle bir araya gelmişti
Lakhdar Brahimi (solda) hafta başında Londra'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yle bir araya gelmişti
Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi, gelecek ay Cenevre’de bir Suriye barış konferansına destek aramak üzere çıktığı bölgesel ziyaretler dizisinin Kahire ayağında.

Brahimi bugün (Cumartesi) Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi’yle bir araya geldi. Cezayirli diplomat yarın da Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi’yle görüşecek.

Brahimi'nin Mısır'dan sonra Suriye'ye ve İran'a da gitmesi bekleniyor.

Cenevre 2 adıyla anılan barış konferansının, Suriye’de Esat rejimi sonrası bir geçiş dönemi hükümeti oluşturması ve ülkeyi demokratik seçimlere hazırlaması amaçlanıyor.

Bir hafta önce Brahimi’yle görüşen Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın, artık ülkesini birlik halinde tutabilecek güce sahip olmadığını, bundan dolayı da meşruluğunu kaybettiğini savundu. Kerry, Cenevre konferansının BM’nin de belirlediği tarih olan, “en geç Kasım ortasına kadar” toplanması gerektiğini söyledi.

Şam’da intihar saldırısı

Bu arada Şam’da bomba yüklü bir araçla düzenlenen intihar saldırısında Esat rejimine bağlı 16 askerin öldüğü bildirildi.

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, intihar eyleminden el Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’nin sorumlu olduğunu belirtti. Ancak saldırıyı henüz resmen üstlenen olmadı.

Bombalı saldırı, isyancıların denetimindeki Meliha semtiyle, rejime bağlı, daha çok Hristiyanlar ve Dürziler’in yaşadığı Ceramana semtleri arasındaki kontrol noktasında düzenlendi.

Saldırı resmi SANA haber ajansı tarafından da duyuruldu ve ölüm olayları doğrulandı.

Suriye’de Mart 2011’de başlayan iç savaşta en az 100 bin kişi öldü, milyonlarca kişiyse evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Lübnanlı Şii hacılar serbest

Öte yandan Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şarbel, geçen yıl Suriye’de kaçırılan dokuz Lübnanlı Şii hacının rehine pazarlığı sonucu serbest bırakıldığını bildirdi.

Beyrut’ta Türk Hava Yolları’nın iki pilotunu kaçıran örgüt de Murat Akpınar ve Murat Ağca’yı serbest bırakmak için bu Lübnanlı Şii hacıların serbest bırakılmasını şart koşmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG