Erişilebilirlik

Bradley Manning'e 35 Yıl Hapis


Gizli istihbarat bilgilerini WikiLeaks sitesine sızdıran 25 yaşındaki erin davası sonuçlandı. Manning, aldığı hapis cezasının yanı sıra ordudan da atıldı

Amerika’nın gizli istihbarat belgelerini WikiLeaks’e sızdıran Bradley Manning bugün tamamlanan davanın sonucunda 35 yıla mahkum edildi.

Washington yakınlarında bulunan Ford Meade askeri üssündeki duruşma sonunda yargıç, er Bradley Manning’in ordudan atılmasına ve maaşının kısmen kesilmesine açıkladı.

Manning’e yönelik suçlamalar 90 yıla kadar hapis cezası gerektiriyordu. Federal savcılar, 60 yıllık mahkumiyet talep ederken Manning’in avukatları ise daha hafif ceza talebinde bulunmuştu.

Karar 12 haftalık bir dava sürecinin sonunda açıklandı. Bradley Manning’in 700 bin gizli istihbarat belgesini sızdırmaktaki amacı, davanın ana konularından biriydi. Sızdırılan belgelerin arasında Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın diplomatik mesajları ve Amerika’nın Irak ve Afganistan’da çatışma olaylarıyla ilgili raporları da bulunuyordu. Görüntülerin birinde bir Amerikan helikopterinin iki sivili öldürmesi görülüyordu.

Manning ve savunma avukatları müvekkillerinin bilgileri sızdırmasının nedeninin idealizm olduğunu ve amacının Amerikan hükümetinin savaşlardaki tutumuyla ilgili gerçekleri açığa çıkarmak olduğunu söyledi. Avukatlar ayrıca Manning’in bir eşcinsel olarak cinsel kimliğinin, Amerikan ordusunun eşcinsel askerleri ordudan attığı bir kimlik krizine neden olduğunu da iddia etti.

Geçtiğimiz hafta mahkeme salonunda özür dileyen Manning, Lind’e “Ben insanlara yardım edeceğimi düşünmüştüm. Onlara zarar vermeyi düşünmedim,” dedi.

Ancak savcılar, görevine başlamasının ilk iki haftası içinde elindeki bilgilileri Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’e sızdırmaya başlayan Manning’i “kararlı bir köstebek” olarak tanımladı. Savcılar Manning’in serbest bırakılmasının Amerikan ulusal çıkarları için yıkıcı olacağını da ekledi.

Hakim Lind geçen ay Manning’i 22 suçlamanın 20’sinden suçlu bulmuş ancak düşmana yardımdan suçsuz bulmuştu. Bu Manning’e yöneltilen en ciddi suçlamaydı ve af olanağı olmadan ömür boyu hapis cezası gerektiriyordu.

Amerikan kanunlarına göre mahkumlar, iyi halden bir yıl içerisinde, hükümlerinden 120 günlük indirim kazanabiliyor ancak afla serbest kalmadan önce toplam hükümlerinin en az üçte birini yatmış olmaları gerekiyor. Manning’in hapiste bugüne kadar yattığı üç buçuk yıl cezasından düşülecek.

Karar günü bir grup kişi Manning’e destek vermek amacıyla Fort Mead üssünün dışında toplandı.

Manning davasının sonucu, son haftalarda başka bir bilgi sızdırma olayının sorumlusu Edward Snowden’la ilgili gelişmeler sürerken merakla bekleniyordu. Snowden, Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nde çalışırken gizli dinleme programlarıyla ilgili bilgileri medyaya sızdırmıştı. Moskova’nın, Başkan Obama’nın Snowden’ın teslim edilmesi yönündeki talebini reddetmesinden sonra Snowden’a, bugün Rusya’da geçici sığınma hakkı tanınmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG