Erişilebilirlik

BP Rekor Tazminat Ödeyecek


2010 yılında BP'ye ait petrol platformunda meydana gelen facianın zararının yıllar süreceği tahmininde bulunuluyor.
2010 yılında BP'ye ait petrol platformunda meydana gelen facianın zararının yıllar süreceği tahmininde bulunuluyor.

İngiliz petrol şirketi BP, Amerikan tarihinin en büyük petrol sızıntısıyla ilgili olarak 18 milyar 700 milyon dolarlık tazminata mahkum oldu.

2010 yılında Meksika Körfezi’nde meydana gelen petrol sızıntısı uzun süre durdurulamamış ve ABD’nin güneyinde Atlantik Okyanusu’na açılan eyaletlerde çevreye büyük zarar vermişti.

Körfeze sınırı olan 5 eyalet ve ABD Adalet Bakanlığı ile müzakerelerde bulunan BP, gelecek 18 yıl boyunca senede 1 milyar dolara yakın ödeme yapacak.

Yüzeyin 1,6 kilometre altında meydana gelen patlama sonucu 11 kişi ölmüş ve kuyu alevler içinde kalmıştı. İlerleyen haftalarda kuyudan 3 milyon varillik petrol Meksika Körfezi’ne karıştı.

Bu yıl New Orleans’da bir mahkeme, şirketin olayda büyük ihmalkarlığı olduğuna karar verdi.

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch, anlaşmanın bir mahkeme tarafından onaylanması durumunda bu meblağın ABD tarihinde tek bir kurumun ödeyeceği en büyük tazminat olacağını belirtti. Lynch, ödemelerin Meksika Körfezi sahilinde ekonominin, balık çiftliklerinin, bataklıkların ve vahşi yaşamın ıslahı için kullanılacağını ifade etti.

BP anlaşmanın dışında bugüne kadar olayla ilgili masraflarının 45 milyar doları geçtiğini, bunun 4,5 milyar dolarının ceza hukuku davalarının sonucu olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG