Erişilebilirlik

Boyner: 'Türkiye AB Vizyonuna Dinamik Bir Dönüş Yapmalı'


TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner,Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy ile
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner,Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy ile

Ümit Boyner başkanlığındaki TÜSİAD heyeti, Washington’un ardından Brüksel’de de en üst düzeyde kabul edildi. Boyner, Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy ve Komisyon’un Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’yle bir araya geldi. TÜSİAD Başkanı, Türkiye açısından en önemli vizyonun Avrupa Birliği olduğunu söyledi.



Türkiye’de eksen tartışmalarının henüz yatışmadığı bir ortamda Brüksel’de üst düzeyli temaslarda bulunan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Avrupa Birliği vizyonuna dinamik bir dönüş yapma zamanının geldiğini söyledi. Avrupa Birliği’yle Türkiye arasındaki ilişkilerin istenilen hızda gitmediğine ve bazı siyasi engellerle karşılaşıldığına dikkat çeken Boyner buna rağmen bu sürece bağlı kalınmasının önemini vurguladı: "Ama ne olursa olsun bir değerler bütünü olarak Türkiye'nin varmak istediği yaşam standardı ve demokratik yapı olarak AB değerleriyle siyasi entegrasyon, Türkiye'nin önündeki en büyük vizyon olarak durmaktadır.”

Boyner’e göre bu vizyona dönüş iç gelişmeler için de gerekli: “Aslında bir çok iç sorunumuzun da çözümü bu vizyonu tekrar gündeme getirmekten bu anlayışı gündeme getirmekten geçiyor.”

Eksen kayması tartışmalarına da değinen Boyner, bölgesel güç olma amacının kötü bir şey olmadığını belirtmekle birlikte Türkiye'nin hedef yükseltmesi gerektiği mesajını vererek şunları söyledi: "Kendimizi, Türkiye'nin bölgesel güç olması noktasına sıkıştırmaktan çıkmak durumundayız. Bundan üç-dört yıl öncesine kadar daha farklı bir vizyon konuşuyorduk. Türkiye'yi çok farklı bir düzleme yerleştirmeye çalışıyorduk. Türkiye'nin gündemi de buydu, yapısal reformlar da bunun üzerineydi. Belki krizin ve dünyadaki konjonktürün etkisiyle bölgesel güç ve eksen kayması noktasına indirgendi. Bu noktadan çıkmamız lazım."

Rusya ve Çin’in ekonomik alanda gösterdikleri performansa atıf yapan Boyner, dünyada "otoriter kapitalist" rejimlerin büyüsüne kapılma eğiliminin artabileceğine dikkat çekti: "O noktada bizim demokratik düzlemden uzaklaşmamamız ve tabii ki Trans Atlantik bölgesindeki stratejik ortaklarımızla değer bütününde hareket etmemiz, dünyanın gittiği yerde özellikle G20 boyutunda yön verici konumda olmamız ama tabii ki bölgesel işbirliklerine de devam etmemiz gerekiyor."

TÜSİAD Başkanı Boyner, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’yle yaptığı görüşmede de müzakere sürecinin sadece başlık açıp kapatmaktan ibaret olmaması gerektiği ve bugünden yarını şekillendiren esas konulara değinme zamanının geldiği görüşünü dile getirdi.

XS
SM
MD
LG