Erişilebilirlik

Güvenlik Kameraları Tartışılıyor


Güvenlik Kameraları Tartışılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00
Linki indirmek için
Federal Soruşturma Bürosu FBI saldırıdan üç gün sonra olay yerinde bombalar patlamadan çok kısa bir süre önce çekilmiş gizli kamera görüntüleri yayınladı.

Eski bir FBI ajanı olan Peter J. Ahern güvenlik kameralarının şimdi bir numaralı soruşturma aracı haline geldiğini söylüyor: “Kriz bölgesine gittiğinizde ilk yapacağınız iş, teyplere, videolara bakmak oluyor. Soruşturmacılar, uzmanlar, bankamatik gibi sokakta görüntü saptayan herşeyle ilgileniyor.”

Bostonlu yetkililer 2007 yılında kentte özeller hariç 147 güvenlik kamerası bulunduğunu, 400’ü aşkın otobüs ve metro treni olduğunu söylüyor.

Bazıları şimdi Londra’dan gelen başarı haberlerini örnek göstererek daha fazla güvenlik kamerası takılmasını istiyor:

Londra’da 2005 yılı Temmuz ayında otobüs ve metro trenlerine saldıran teröristlerin kimliklerini çabuk belirlemede güvenlik kameraları önemli rol oynadı.

İngiliz muhafazakar parlamenter Philip Davies, kameraların güvenlik kuruluşları ve polis için “hayati” önem taşıdığını söylüyor: “Kameralar sadece olaydan sonra suç işleyenlerin kimliklerini belirlemeye yaramıyor, bazen suç işleyeceğini bildiğiniz kişileri olay yerine geldiklerinde tespit edip bunları önceden yakalamanızı da sağlıyor.”

İngiltere’de ülke çapında 1 milyon 800 bin ile 4 milyon arasında güvenlik kamerası olduğu tahmin ediliyor. Nick Pickles, güvenlik kameralarına karşı çıkan ve bireylerin özel haklarını savunan bir kuruluşun üyesi: “Tartışma, suçun nasıl önleneceği konusu üzerinde olmalı. Gerçek şu ki Londra’da güvenlik kameraları suçluları caydırmada çok az etkili oldu. Suç işleme düzeyini de çok az düşürdü. Boston’da gördüğümüz türde büyük bir saldırıyı önlemede güvenlik kameraları yararlı olmuyor.”

Ancak görüşü sorulan Londralılar Amerika’nın Sesi’ne genellikle kameraları desteklediklerini söyledi:

Wayne, “Birçok suç, güvenlik kameraları sayesinde çözüldü. Bu yüzden destekliyorum” diyor.

Premji Vikaria, “Güvenlik kameraları iyi bir şey. Ama bazen duruma göre değişiyor. Bazen polis fazla ileri gidiyor” diyor.

Boston’daki soruşturmacılar, zanlıların kimliklerini belirlemede halkın oynadığı önemli rolü vurguluyor. FBI’in Boston şubesinden Richard DesLauriers şöyle diyor: “100’ü aşkın yıldır FBI kulakları ve gözleri olarak halka güvendi. Bugün de medyanın yardımıyla video görüntüleri bir anda dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişinin eline doğrudan ulaştı.”

Güvenlik yetkilileri, halkın uyanıklılığının Boston ve Londra’daki gibi terör saldırılarını önlemede ilk savunma hattı olduğunu vurguluyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG