Erişilebilirlik

Boston Bombacısı İdam Edilecek mi?


Boston Bombacısı İdam Edilecek mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Boston’da jüri Cohar Çarnayev’in ölüm cezasına mı yoksa müebbet hapse mi çarptırılacağına karar verecek. Çarnayev'i Boston Maratonu sırasında bombalı saldırı düzenlemekle ilgili 30 eylemden suçlu bulan jürinin kararını önümüzdeki günlerde vermesi bekleniyor

Karar zaten mümkün olan tek sonuçtu. Çünkü Çarnayev’in avukatları suçlamaları reddetmedi.

Stephen Saltzburg, “Eğer jürinin idam gerektiği konusunda üzerinde kolayca anlaşacağı bir dava bulun dense o dava bu olurdu. Bu açık bir saldırıydı ve amacı mümkün olduğunca fazla insan öldürmek ve yaralamaktı. Bu insanlar masumdu. Ayrıca herkes bombacıların benzer bir saldırıyı New York’ta tekrarlamalarından korkuyordu.” şeklinde konuşuyor.

Eğer idam cezası alırsa Çarnayev’in üst mahkemelere itiraz hakkı var. Dava Amerikan Yüksek Mahkemesi’ne kadar gidebilir. Ancak George Washington Üniversitesi hukuk profesörü Stephen Saltzburg’a göre, itirazların kabul görmesi zor.

Çarnayev’in baş savunma avukatı Judy Clarke, ülkenin en iyi ceza avukatlarından biri. Korkunç suçlar işleyen birçok kişiyi idam cezasından kurtarmış. Bunlar arasında “Unibomber” olarak anılan bombacı Ted Kacynski ve “Olympiyat Parkı Bombacısı” Eric Rudolp da var. Clarke’ın Çarnayev’in genç yaşı ve ağabeyinin üzerinde büyük etkisi olması nedeniyle hayatının bağışlanmasını istemesi bekleniyor. Clarke, olursa müvekkili af olasılığı olmadan ömür boyu hapse mahkum olacak. Bu durumda ancak bir başkanlık kararı cezayı iptal edebilir.

Saltzburg, “Suçun doğasına bakarsak süper güvenlikli bir hapishaneye yerleştirilecek. Böyle bir yerde günde 23 saat yalnız başınıza kalıyorsunuz. 1 saat kendi başınıza dışarı çıkabiliyorsunuz.” diye konuşuyor.

Bazı Amerikalılar hücre hapsinibüyük suçlular için bile insanlıkdışı bir ceza olarak görüyor. Birçok mahkum bu hapishanelerde deliriyor.

Çarnayev kardeşlerin işlediği suçun kurbanları adalet istiyor. Ancak herkesin adalet tanımı farklı.

Mahkumiyet kararı çıkması aylar sürebilir. Savunma Çarnayev’i ifade vermeye çağırabilir. Çarvayev eğer yeteri kadar pişman görünürse jüri üyeleri hayatını bağışlayabilir. Ancak bunun için 12 jüri üyesinin oybirliğiyle karar vermesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG