Erişilebilirlik

‘Bosna Kasabı’na Ömür Boyu Hapis Cezası


Birleşmiş Milletler’in eski Yugoslavya için oluşturulan savaş suçları mahkemesi, Bosnalı Sırp general Ratko Mladiç’i soykırım ve insanlığa karşı suçlardan mahkum etti. Mahkeme, “Bosna Kasabı” lakaplı 75 yaşındaki Mladiç’i 1992-1995 yılları arasındaki katliamlardan dolayı ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

Mladiç, Avrupa’da 2.Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en kötü toplu öldürme olayı olan 8 bin Müslüman’ın katledildiği 1995 Srebrenitza katliamı ve Bosna’nın başkenti Saraybosna’ya yönelik üç yıl süren kuşatma dahil savaş suçları işleyen güçlerin komutanı olmaktan suçlu bulundu.

Resmi adıyla Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi olarak bilinen mahkemedeki 3 yargıçlı panel, Mladiç’i 11 suçtan 10’undan mahkum etti.

Kararı okuyan Mahkeme Başkanı Alphons Orie, “işlenen suçların, insanlığın bilinen en çirkin suçları arasında yer aldığını” söyledi.

Srebrenitza kurbanlarının anneleri, karar okunurken alkışladı. Mladiç’in oğlu Darko ise, “Şaşırmadım. Mahkeme başından beri tümüyle taraflıydı” açıklamasında bulundu.

Duruşma devam ederken mahkeme dışında da tansiyon yüksekti. Sırplar ve Boşnaklar arasında yaşanan küçük çaplı bir itişme, iki taraf arasında mahkeme ve savaşla alakalı gerilimi yansıtır nitelikteydi.

Mladiç kötüleşen sağlığına rağmen rahat görünüyordu, avukatları selamladı ve foto muhabirlerine el işareti yaptı. Yargıç Orie Bosnalı Sırpların işlediği katliamları tek tek okurken, Mladiç’in kafasını sallayarak onayladığı görüldü.

Mladiç’in avukatları, generalin tansiyonunun yükselmesi nedeniyle erteleme talep etti ancak yargıcın reddetmesi üzerinde Mladiç sesini yükselterek tepki gösterdi ve bunun üzerine salonun dışına çıkarıldı.

Orie, mahkemenin 1995 yılında “Srebrenitza içerisinde ya da çevresinde soykırım, zulüm, imha, cinayet ve insani olmayan şekilde zorla yer değiştirtme” suçları işlendiğini teyit ettiğini belirtti.

Eski Sırp lider Radovan Karadziç de geçen yıl soykırımdan suçlu bulunmuş ve 40 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG