Erişilebilirlik

Bosna-Hersek AB Üyeliği’ne Başvurdu


Bir zamanların kan ve gözyaşıyla anılan ülkesi şimdi Avrupa Birliği’nin 29. üyesi olabilmek için resmen başvuruda bulundu, Avrupalı yetkililer başvuruyu memnuniyetle karşıladı.

Bosna-Hersek, Avrupa Birliği üyesi olmak için resmen başvuruda bulundu. Cumhurbaşkanı Dragan Covic, 28 üyeli Avrupa Birliği’ne üyelik başvuru belgesini Brüksel’de Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’e sundu.

Covic, “Bosna-Hersek adına, Hırvatlar, Sırplar ve Boşnaklar adına bu başvuruyu yapabilmek büyük mutluluk,” dedi.

Avrupa Birliği dönem başkanlığını elinde tutan Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Koenders da Avrupa Birliği’nin Bosna’yı reform yolunda görmekten mutlu olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Dışilişkiler Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da yayınladıkları açıklamada “Bugün daha birleşik ve daha barışçıl bir kıtaya doğru ilerlemeyi kutluyoruz. Bosna’nın üyelik başvurusunun Avrupalılar’ın birleşik bir kıtaya olan inancın hala güçlü olduğunu gösteriyor,” dediler.

Bosna, 2000’lerin başında Avrupa Birliği’ne katılmak istemiş ancak Yugoslavya’nın kanlı bir şekilde parçalanmasının ardından ülkede Sırp, Hırvat ve Müslüman toplumları arasındaki derin ayrılıklar Avrupa Birliği üyesi olmak için gerekli reformların yapılmasını engellemişti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG