Erişilebilirlik

Borsalarda Düşüş Devam Etti


Amerika ve Avrupa borsa endekslerindeki, son iki gündür hisse senedi fiyatlarındaki sert düşüşün ardından bugün yeniden düşüş yaşanıyor. Asya hisselerindeki seyir ise karışık oldu.

Amerika’da işlem gören hisse senetleri sabah saatlerinde biraz toparlandı ancak gün ortasına doğru ibre negatif yöne doğru sürüklendi. Amerikan borsaları günü nispeten şanslı bitirirken Avrupa borsaları kayıplarla kapattı.

Çarşamba ve Perşembe günü piyasalarda yaşanan bu hızlı düşüşün nedeni olarak Amerikan Merkez Bankası FED'in 2013 sonuna doğru parasal genişleme hızını düşürebileceği ve 2014 yılı ortalarında sona erdireceğini açıklaması gösteriliyor.

2008 yılındaki mali krizin ortasında Amerika Merkez Bankası ekonomik büyümeyi arttırarak işsizliği azaltmak için kısa vadeli faiz oranlarını düşürerek neredeyse sıfıra çekti. FED daha sonra aylık 85 milyar dolar tutarındaki varlık alımlarıyla uzun vadeli faiz oranlarını da indirmeye çalıştı.

Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, ekonomide iyileşmenin devam etmesi halinde ABD Merkez Bankası'nın bu yıl sonlarına doğru tahvil alımı programını yavaşlatabileceğini ve gelecek sene de tamamen bitirebileceğini açıkladı.

Düşük faiz oranları, işletmelere yeni araç-gereç almak için ihtiyacı olan parayı bankadan almayı, ya da fabrikaya dönüşmesini ve yeni istihdamlar yaratmasını kolaylaştırması bakımından ekonomik büyümeye yardımcı oluyor. Ancak çok uzun süren bir teşvik programı, enflasyonun fitilini ateşleyecek kıvılcımı doğurabilir ve ekonomiye zarar verebilir.

Fed kararlarının açıklanmasının ardından dün sert düşen Borsa İstanbul, haftanın son gününü 0,49 düşüşle 73 bin 100 puandan kapattı. Dolar ise rekor bir yükselişle 2 lira sınırına dayandı.

Borsalarda Düşüş Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG