Erişilebilirlik

Borsada Sert Düşüş Öncesi Hisse Satan Senatöre FBI Soruşturması


12 Mayıs 2020 - Washington, ABD, Senatör Richard Burr
12 Mayıs 2020 - Washington, ABD, Senatör Richard Burr

Corona virüsü salgını sebebiyle piyasalarda yaşanan çöküş öncesinde borsadaki hisselerini satması tartışma yaratan ve Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) hakkında soruşturma başlattığı ABD Senatosu İstihbarat Komisyonu Başkanı Richard Burr, komisyon başkanlığı görevinden geçici olarak geri çekildi.

Cumhuriyetçi Parti'nin Senato'daki lideri Mitch McConnell, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Senatör Richard Burr’ün kendisine 14 Mayıs Perşembe sabahı ulaştığını ve komisyon başkanlığından soruşturma tamamlanana kadar çekilme kararı aldığı konusunda bilgilendirdiğini söyledi. McConnell, “Bu kararın komisyonun çıkarına olacağı konusunda görüş birliğine vardık. Karar yarın (Cuma) gün sonu itibariyle geçerli olacak” dedi.

FBI, Burr’ün cep telefonuna el koydu

Senatör Richard Burr’ün Corona virüsü salgını sebebiyle piyasalarda yaşanan keskin ve sert düşüş öncesinde 13 Şubat günü borsadaki hisselerini satması, yasalara aykırı olduğu iddiaları nedeniyle tartışma yaratmıştı.

Konuyla ilgili soruşturma başlatan FBI, Kuzey Carolina Senatörü Burr’ün cep telefonuna Perşembe günü el koydu.

33 bireysel işlemi kapsayan ve bir gün içinde yapılan hisse satışından 1 hafta sonra, yani 20 Şubat günü, salgına bağlı olarak küresel ekonomide resesyon yaşanacağı endişeleri nedeniyle keskin bir düşüş yaşanmıştı. Burr’ün hisse satışını takip eden haftalarda Dow Jones endeksi değerinin yüzde 30’unu kaybetmiş, o zamandan bu yana bu kayıpların bir kısmını geri kazanmıştı.

Burr’ün avukatı ise senatörün borsa işlemlerinde kamuya açık bilgilerden yararlandığını savunmuştu.

ABD’de Kongre üyelerinin kamuya açık olmayan ancak resmi görevleri sebebiyle ulaştıkları bilgileri borsada kişisel kazanç sağlamak amacıyla kullanmaları yasak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG