Erişilebilirlik

Boris Johnson ABD Vatandaşlığından Çıktı


Boris Johnson ABD Vatandaşlığından Çıktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Amerikan vatandaşlığını terk etti.

Amerika Hazine Bakanlığı’nın bu hafta yayınladığı, Amerikan vatandaşlığını bırakan isimlerin yer aldığı listede Bakan Boris Johnson da bulunuyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Johnson’un 2016 yılının başlarında başvuruda bulunduğunu ancak sürecin uzun sürdüğünü açıkladı.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’den ayrılması için etkin bir kampanya yürüten Johnson, bu süreçte Türkiye’nin içinde bulunduğu bir Avrupa Birliği’nde üye kalmak istemedikleri yönünde açıklamalar yapmıştı.

Johnson, Eylül 2016’da Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunmuş ve Türkiye’yle geniş çaplı bir ticaret anlaşması yapmayı hedeflediklerini söylemişti.

New York’ta doğduğu için Amerika vatandaşı olan Johnson’un, çifte vatandaşlık statüsünden vazgeçmesinin en önemli nedenleri arasında Amerikan vergi sistemi gösteriliyor.

Amerika yasalarına göre yurtdışında yaşayan Amerikan vatandaşları da vergi ödemek zorunda.

Johnson bir röportajında, 5 yaşından beri Amerika’da yaşamadığını söylemiş ve vergi ödemek zorunda olmasını “çok insafsız” olarak tanımlamıştı.

Johnson, Amerikan vatandaşlığı konusunda defalarca olumsuz konuşmasına rağmen vatandaşlıktan çıkma kararını 2016 yılına kadar gerçekleştirmedi.

Buna, Johnson’un İngiltere siyasetinde eriştiği nokta neden olarak gösteriliyor.

Johnson, geçen yıl yaz aylarında Theresa May’in başbakan olmasından sonar dışişleri bakanlığı görevine getirilmişti.

İngiltere’de çifte vatandaşların devlet görevlerinde yer alması konusunda herhangi bir engel bulunmuyor ancak dışişleri bakanı olarak Amerika’yla hassas konularda, bu durumun, kendi konumu açısından sıkıntı yaratabileceği düşünülüyor.

Öte yandan, İngiltere’de, Johnson’un başbakanlık hayalleri olduğu da konuşuluyor. İngiltere’de aksi bir yasa bulunmuyor ancak bugüne kadar çifte vatandaşlığı bulunan hiçbir siyasetçi İngiltere başbakanı olmadı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG