Erişilebilirlik

Borçlanma Tavanı: Temsilciler Meclisi Uzlaşma Planını Onayladı


Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner
Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner

Amerika Temsilciler Meclisi, federal hükümetin borçlanma limitini arttıran ve harcamalarını kısan tasarıyı onayladı.

Temsilciler Meclisi’nin Senato’yla ­birlikte uzlaşarak hazırladığı paketi onaylaması, kritik 2 Ağustos tarihinin bir gün öncesine rastlıyor. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nin uzun süredir oyaladığı tasarı, bugüne kadar kabul edilmeseydi, Amerikan ekonomisinin temerrüde girebileceğinden kaygı duyuluyordu.

Temsilciler Meclisi tasarıyı dün gece 161’e karşı 269 oyla onayladı.

Tasarı Amerikan hükümetine ödemelerini yapmak için yeni borç alma imkanı verirken, on yıllık bir dönem sürecinde de hükümet harcamalarından 1 trilyon dolarlık kesinti yapılmasını öngörüyor.

Temsilciler Meclisi, genelde uzlaşmayla oluşturulan yeni tasarıdan memnun olduğunu bildirirken, bazı muhafazakar Cumhuriyetçiler hala devlet harcamalarındaki kesintileri yeterli bulmuyor. Kesintileri yüksek bulan liberal kanatsa, bunun sosyal programları olumsuz etkileyebileceğini düşünüyor. Liberaller ayrıca zenginlere yönelik vergilerin arttırılmamasından da rahatsız.

Buna rağmen herkes uzlaşma paketinin, ülkenin temerrüde girmesinden daha iyi olduğunu söylüyor.

Tasarının yasalaşması için Amerikan Senatosu tarafından onaylanması ve Başkan Barack Obama tarafından imzalanması gerekiyor. Oylamayı bugün yapacak olan Senato’nun tasarıyı geçirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Başkan Obama, tasarıyı 2 Ağustos tarihinin dolmasından yalnızca birkaç saat önce imzalayarak yasalaşmasını sağlayacak.

Yeni karar uyarınca harcamalarda 1 trilyon dolar kesinti öngörülürken, diğer yandan da Kongre’deki iki partinin temsilcilerinden kurulacak özel bir komisyon 1 buçuk trilyon dolara varacak ek kesintiler için çalışmalar yapacak. Bu durumda tüm harcamalar kesintiler için ayrı ayrı incelenecek. Eğer komisyon bir anlaşmaya varamazsa yeni yasa harcamaların otomatikman kesilmesini öngörüyor.

Kongre’nin borçlanma tavanı konusunda uzlaşması, Amerikan ve dünya ekonomisinin olumsuz olası etkilerden korumuş oldu. Dünyanın en büyük ekonomisinin yaşayacağı bir krizin, tüm dünyayı yeniden büyük bir krize sürükleyeceği yönünde kaygılar bulunuyordu.

Gabrielle Giffords Temsilciler Meclisi'nde

Gabrielle Giffords Temsilciler Meclisi'ne girişinde alkışlarla karşılandı
Gabrielle Giffords Temsilciler Meclisi'ne girişinde alkışlarla karşılandı

Bu arada Ocak ayında bir suikastta yaralanan Demokrat Parti Milletvekili Gabrielle Giffords da aylar sonra Temsilciler Meclisi’ndeki ilk mesaisine borçlanma tavanı oylamasına katılarak başladı.

Sekiz aya yakın tedavi gören Giffords, Temsilciler Meclisi salonuna girişinde alkışlarla karşılandı.

Giffords, seçim bölgesi Arizona’da bir silahlı saldırganın silahından çıkan kurşunlarla başından ağır yaralanmıştı. Giffords’ın Tucson’da bir süpermarkette seçmenleriyle konuştuğu sırada gerçekleşen saldırıda altı kişi ölmüş ve 13 kişi yaralanmıştı. Uzun süre fizik tedavisi de gören Giffords doktorların yardımıyla yeniden yürümeye ve konuşmaya başladı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG