Erişilebilirlik

Borçlanma Tavanı Konusundaki Anlaşmazlık Sürüyor


Beyaz Saray Genel Sekreteri Willam Daley, Amerika’nın borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmeyeceğini söyledi
Beyaz Saray Genel Sekreteri Willam Daley, Amerika’nın borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmeyeceğini söyledi

Beyaz Saray ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçi Partili milletvekilleri, borçlanma tavanının 2 Ağustos tarihinden önce arttırılması konusunda hala görüş ayrılıklarını sürdürüyor.

Cumhuriyetçi Partili liderler, kendi hazırladıkları planda öngörülen bütçe kesintilerini yeterli bulmamaları üzerine planın oylamasını en erken yarına erteledi.

Borçlanma tavanı konusunda süren belirsizlik, Amerikan borsalarını dün kötü etkiledi.

Öte yandan Beyaz Saray Genel Sekreteri Willam Daley, Amerika’nın borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmeyeceğini söyledi. CNBC televizyonuna konuşan Daley, kısa vadede borçlanmayı azaltacak çok sayıda planları olduğunu, sadece 2 Ağustos tarihinin gerginliğe yol açtığını kaydetti.

Kongre ve Beyaz Saray arasındaki borçlanma tavanı pazarlıkları, Başkan Barack Obama’nın deyimiyle “tehlikeli bir açmaz”a girmiş durumda. İki taraf da gelecek haftaya kadar kendi harcama kesintileri ve borçlanma limitini arttırma planlarını birbirlerine kabul ettirmeye çalışıyor. Beyaz Saray, Obama’nın hem Amerikan hem de dünya ekonomisini olası “felaket boyutlarındaki zarardan” korumak için elinden gelen tavizi verdiğini savunuyor.

Beyaz Saray Genel Sekreteri Daley, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta oldukları Temsilciler Meclisi’nden geçirdikleri planı Demokrat Partili çoğunluğa sahip Senato’nun onaylamayacağının aşikar olduğunu söyledi. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner’ın sunduğu plan, borçlanma tavanının 1 trilyon dolar arttırılmasını, ama aynı oranda federal hükümet harcamalarında kesinti yapılmasını öngörüyor.

Başkan Obama ise Senato’daki Demokrat Parti grup başkanı Harry Reid’in 2 trilyon 700 milyar dolarlık bütçe kesintisi yapılması ve borçlanma tavanının Başkanlık seçimine kadarki bir yıllık süre içinde arttırılmasını öngören planına destek veriyor. Başkan ayrıca zengin Amerikalılara yönelik vergi indirimlerine son verilmesini istiyor.

2 Ağustos tarihine kadar borçlanma tavanının arttırılması konusunda anlaşmaya varılamazsa, Washington’un borç ödemelerini yapamama olasılığı bulunuyor.

XS
SM
MD
LG