Erişilebilirlik

Bolton Davasında Yargıçtan “İş İşten Geçmiş" Yorumu 


Trump yönetiminin, yazdığı kitapta “hassas ve gizli bilgiler olduğu” gerekçesiyle eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’a açtığı ve kitabın yayımlanmasının durdurulmasını talep ettiği davanın ön duruşması yapıldı. Yargıç Royce Lamberth, kitabın dağıtılmış olmasını ima ederek “iş işten geçmiş gibi görünüyor” dedi.

Cuma günü öğleden sonra başkent Washington’daki federal mahkemede yapılan ön duruşmada, Trump yönetiminin Adalet Bakanlığı ve Başkan Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’ı temsil eden avukatlar dava sürecinde video konferans üzerinden ilk kez karşı karşıya gelmiş oldu.

Davaya bakan yargıç Royce Lamberth duruşmanın başında iddia makamının kitabın piyasaya çıkmaması konusundaki talebine değinirken, kitabın basılmış olmasına ve dağıtımına başlandığına atıfta bulunarak, “Teksas’ta bir söz vardır. At, ahırdan çoktan çıkmışa benziyor" ifadelerini kullandı.

Yargıcın “Atı alan Üsküdar’ı geçti” imasına Trump yönetimini temsil eden avukatlar da “sesli kitap, e-kitap ya da kitabın yeni baskılarının engellenebileceğini” söyleyerek yanıt verdi.

Yargıç bir karara varmadan önce de kitabı inceleyeceğini söyledi. Tartışma yaratan kitabın önümüzdeki hafta Salı günü piyasaya çıkması bekleniyor.

John Bolton'ın avukatları Trump yönetimi yetkilileriyle daha önce kitabın içeriği konusunda inceleme ve istişare süreci yürüttüklerini savunmuştu. Yargıç da Başkan Trump’ın bu inceleme sürecine müdahil olup olmadığını ve üst düzey yetkililerin bu tür süreçlere normalde yer alıp almadığını sordu.

Yargıç Lamberth, Bolton’ın avukatlarına da kitabın yayımlanması için gereken onayı almak üzere yönetimi dava etmek yerine neden kitabın yayımlanması yoluna gittiklerini sordu. Yargıç, yazarların sürekli olarak bu tür davalarda inceleme süreçlerinin çok uzun zaman aldığından yakındıklarını ancak bu tür durumlarda başvurulacak merciinin de mahkemeler olduğunu vurguladı.

John Bolton’ın avukatı Charles Cooper da müvekkilinin yazdığı kitapla ilgili iyi niyet göstererek 4 ay süren bir inceleme sürecinden geçtiğini, inceleme sürecinden sorumlu olan Beyaz Saray yetkilisi Ellen Knight’ın Bolton’ı 27 Nisan’da kitabın nihai versiyonunun gizli bilgi içermediği konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

Bolton'ın avukatı Cooper, kitabın yayımlanmasının engellenmesinin müvekkilinin ifade özgürlüğü hakkının ihlali anlamına geleceğini savundu, "Söz bir kere söylendi. Geri alınamaz" dedi.

Duruşmada Adalet Bakanlığı'nı temsil eden avukat David Morrell de John Bolton için "tepkili eski bir çalışan" ifadesini kullandı ve yönetimin onayı olmadan kitabı yayımladığı için ödüllendirilmemesi gerektiğini savundu. David Morrell, bu soruna Bolton'ın kendisinin yol açtığını söyleyerek kitabı ya geri çekmesi ya da sesli kitap dahil dağıtımını durdurması gerektiğini savundu.

Trump yönetimi Bolton’ın kitabının piyasaya çıkmasını durdurmak amacıyla federal mahkemeden emir çıkarmak üzere harekete geçmişti. Yargıç Lamberth’in benzer davalarda genel olarak hükümetin şeffaf olması ve ifade özgürlüğünden yana duruş sergilediği biliniyor.

Kitabın yayımlanmasının Amerika’nın ulusal güvenliğine zarar vereceğini savunan Trump yönetimi, bu savını bazı üst düzey istihbarat yetkililerinin ifadeleriyle desteklemişti.

Ancak kitabın yayımcısı Simon & Schuster Trump yönetiminin suçlamalarını reddetmiş, John Bolton’ın avukatları da önümüzdeki hafta piyasaya çıkacak olan kitabın 200 binden fazla kopyasının çoktan dağıtıldığını belirtmişti.

Bolton’ın avukatları kitabın yayımlanmasının durdurulması yönündeki girişimin hukuk dışı olduğunu savunuyor. Avukatlar, 1971 yılında eski başkan Richard Nixon yönetiminin, ABD ordusunun Vietnam savaşındaki rolünü ayrıntılı şekilde anlatan Pentagon Belgeleri’nin yayımlanmasının durdurulması yönündeki başvurusunun, Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesini emsal olarak gösteriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG