Erişilebilirlik

Boko Haram'a Karşı Ortak Saldırı


Çad ve Nijer kuvvetleri bir sınır kasabasını militanlardan geri alırken Nijerya ordusu Boko Haram liderinin IŞİD'e bağlılık sözü vermesinin kendilerini etkilemeyeceğini, askeri operasyonların teröristler temizleninceye kadar devam edeceğini bildirdi

Çad ve Nijer askerleri Nijerya’nın Damask kasabasını Boko Haram militanlarından geri aldı.

Nijerya-Nijer sınırındaki kasabanın geri alınması, Çad ve Nijer kuvvetlerinin Nijerya'nın Borno eyaletinde Boko Haram militanlarına karşı başlattıkları ortak saldırının ilk başarılı adımı oluyor.

Çad kaynakları kasabanın geri alınması sırasında 10 Çad askerinin öldürüldüğünü, 20’sinin de yaralandığını bildirdi. Çeşitli haber kuruluşları çatışmada en az 200 Boko Haram militanının öldürüldüğünü önesürüyor. Ancak bu sayı bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Nijerya ordu sözcüsü Tümgeneral Chris Olukolade Amerika’nın Sesi’ne sınır ötesi saldırının Nijerya tarafından desteklendiğini açıkladı.

Ortak saldırı Boko Haram lideri Ebubekir Şeku IŞİD’e bağlılık sözü vermesinden bir gün sonra başlatıldı.

Tümeneral Olukolade bağlılık mesajının Nijerya’nın askeri faaliyetlerini doğrudan etkilemeyeceğini ve operasyonların Boko Haram militanları ülkeden atılana kadar devam edeceğini açıkladı.

Cihatçı faaliyetleri denetleyen SITE adlı grup Cumartesi günüNijerya’daki militant örgüt Boko Haram’ın internette " İslam Devleti ve Halifeye bağlıyız" açıklaması yaptığını bildirmişti.

Grup tarafından yayınlanan bir videoda Boko Haram lideri Ebubekar Şeku “ kötü ve iyi zamanlarda İslam devleti lideri Ebu Bekir el-Bagdadi’yi dinleyeceğiz ve ona itaat edeceğiz” diyordu.

İlk kez 2009 yılında adı duyulan Boko Haram, Nijerya’nın kuzeydoğusunda bir şeriat devleti kurmayı amaçlıyor. Örgüt o dönemden bu yana çoğu sivil binlerce kişinin hayatını kaybettiği kanlı eylemlere imza attı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG