Erişilebilirlik

Boko Haram Nijerya’yı Kana Buladı


Boko Haram Nijerya’yı Kana Buladı
Boko Haram Nijerya’yı Kana Buladı

Nijerya’nın kuzeyinde Kano kentinde meydana gelen eşgüdümlü bombalı saldırıların sorumluluğunu batı düşmanı şeriatçı örgüt üstlendi

Amerika’nın Sesi muhabiri Salusi Radyu’nun Kano’dan bildirdiğine göre 90 dakika içinde kentte 24 ayrı patlama meydana geldi. Karakol ve devlet dairelerini hedef alan saldırılarda ölen en az 131 kişiden çoğu polis.

Ülkenin ikinci büyük kentinde 24 saat süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen, ölenlerin yakınlarına cenazelerini alma izni verildi.

Boko Haram, saldırıların örgüt liderlerinden bazılarının tutuklanmasına misilleme olduğunu açıkladı.

Boko Haram Nijerya’yı Kana Buladı
Boko Haram Nijerya’yı Kana Buladı

Nijerya 155 milyon nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkesi. 250 etnik grubun yaşadığı ülkede nüfusun yüzde 50’si Müslüman, yüzde 40’ı Hristiyan yüzde 10’i ise Afrika dinlerinden. Arap kültürünün egemen olduğu kuzeyde çoğunluğu Müslümanlar, güneyde ise Hristiyanlar oluşturuyor.

Batı ve Hristiyanlıkla ilgili her şeye karşı çıkan Boko Haram kuzeydeki gayrimüslimlerin bölgeyi terk etmesini istiyor. Devlet Başkanı Jonathan, son şiddet eylemlerinden sonra Boko Haram örgütünü "ezeceklerini" söylemişti.

2001 yılında Muhammet Yusuf adlı bir kişi tarafından kurulan Boko Haram, Nijerya’nın en çok konuşulan Hausa dilinde “Batı eğitimi Haram” anlamına geliyor.

Yüzlerce sivilin ölümündün sorumlu tutulan örgütün resmi adı ise “Cemaat-i Ehli Sünnet Lidda-avati Val-Cihat.” Hedefi Nijerya’nın kuzeyinde Müslümanlar için şeriat devleti kurmak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG