Erişilebilirlik

Bodrum’daki Pakistanlılar'ın Avrupa Umudu


Bodrum’daki Pakistanlıların Avrupa Umudu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Dünyanın en fazla mülteci barındıran ülkesi olan Türkiye, sadece Suriye’den değil dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen mültecilerin de sığınma kapısı oldu.

Türkiye’nin artık hemen her yerindeki Suriyeli mültecilerin yanısıra Yunanistan’a, oradan da Avrupa’nın çeşitli ülkelerine gitmeye çalışanlar arasında Pakistanlı mülteciler de var. Bodrum’daki parklarda, insan kaçakçılarından gelecek telefonu bekleyen Pakistanlı mültecilerin kimi henüz bir hafta, kimi altı ay önce geldiği Türkiye’den daha iyi bir hayat için Avrupa’ya gitme yolları arıyor.

Son dönemde tekne ve bot kazalarıyla birlikte ölü sayısının da artması üzerine güvenlik önlemleri sıkılaştırıldı. Sahil güvenlik güçleri, özellikle kauçuk botların yola çıktığı sabahın erken saatlerinde devriye sayısını arttırdı. Bu önlemler, bir süre önce mültecilerin Avrupa’ya ulaşma güzergahını Edirne sınırına yönlendirse de Bodrum’a mülteci akını hız kesmedi.

Yunanistan’ın İstanköy (Kos) adasına yakınlığı sebebiyle mesken edindikleri Bodrum’ da Amerika’nın Sesi’nin kamerasına takılan Pakistanlı mülteciler zor şartlar altında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Otobüs terminallerinde, sokaklarda sırt çantalarını yastık yapıp, yere serdikleri kartonlarda yatıp kalkan sığınmacılar, çeşitli yollarla irtibata geçtikleri insan tacirlerine, ellerindeki son parayı vererek Avrupa hayallerini gerçekleştirmek istiyor.

Türkiye’de çalışma sürelerinin çok uzun olduğunu ve az para kazandıklarını söyleyen Pakistanlı mülteciler, tek kurtuluş yolunu Avrupa olarak görüyor.

Türkiye, büyük çoğunluğunu Suriyeliler'in oluşturduğu yaklaşık 2 milyon 300 bin sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Bu rakamın 2 milyonunu ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeliler oluştururken Pakistan, Afganistan, İran, Irak ve başka ülkelerden gelen mültecilerin sayısı, 300 bin olarak tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG