Erişilebilirlik

BM'den Yeşil Ekonomiye Geçiş Çağrısı


Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın raporuna göre insanoğlu bazı alışkanlıklarından vazgeçmezse dünya geriye dönüşü olmayan değişiklikler yaşayacak.

GEO5 olarak bilinen Küresel Çevreye Bakış Raporu’na göre 500 uluslararası anlaşmaya rağmen, dünya, sürdürülebilir yoldan sapmak üzere. Bilimsel kanıtlar tüm sistemlerin sınırlarının zorlandığını gösteriyor.

Amy Fraenkel Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın Kuzey Amerika Direktörü. Fraenkel, ”Elimizde bazı örnekler var. Karbon salımı azalmak yerine giderek artıyor. Atmosferde sera gazlarının zarar vermeyeceği güvenli seviye çoktan aşılmış durumda. Biyolojik çeşitlilik daralıyor, okyanuslarımız sağlığını kaybediyor, balıkçılık ve su ürünleri hiç iyi durumda değil,” şeklinde konuşuyor.

Rapor, doğal kaynakların tüketimi ve sanayileşme şimdiki düzeyde gittiği sürece dünyanın geri döndürülemez derecede zarar göreceğini belirtiyor.

Araştırmanın yazarlarından, Amerikan Tarım Bakanlığı yetkilisi James Dobrowolski’ye göre, nüfus artışı, kentleşme, aşırı tüketim ve fosil yakıtların enerji için kullanımı, çevreye zarar veren etkenler.

Dobrowolski, ”GEO5 raporunda 2004’te çevredeki kimyasallarla temas ve bu kimyasallara maruz kalma sonucu 4 milyon 900 bin kişinin öldüğü bildiriliyor. 2020 yılına kadar gelişmekte olan ülkelerdeki kimyasal tüketimi, küresel tüketimin üçte birini oluşturacak,” diyor.

Dobrowolski elektronik atıkların çevre kirliliğinin en büyük nedenlerinden biri olduğunu söylüyor: ”Yılda 20 ila 50 milyon ton elektronik atık doğaya karışıyor. Bu konu en büyük çevre sorunlarından biri.”

Raporda benzinde kurşunun ve ozon tabakasını incelten bazı kimyasalların yasaklanması başarı olarak nitelendiriliyor.

Fraenkel, ”Esas siyasi zorluk, mesajı gereken makamlara iletmek. Ekonomik darboğazdan geçtiğimiz zamanlarda bile çevrenin arka plana atılamayacağı mesajını vermemiz gerekiyor,” şeklinde konuşuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG